Twain Mark - Životopis


vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens; americký povídkář a romanopisec, humorista. Narodil se na Floridě (Missouri) jako pátý z šesti dětí, v rodině, která ještě vlastnila otroka a otrokyni. Jako čtyřletý přesídlil s rodinou do města Hannibal na řece Mississippi; rušná doprava na nesmírné řece a rozmanitost přírody ho okouzlily a staly se inspirací na celý život. Otcovy existenční problémy přinutily malého hocha pracovat; začal si vydělávat v místním časopise jako sazečský učeň, později žurnalista. Po praxi na Východě a Středozápadě zanechal však náhle práce v novinách a vyučil se lodivodem parníku na Mississippu. Kromě mnoha cenných zkušeností a pozorování lidí si z lodnických let odnesl i své pozdější spisovatelské jméno "Mark Twain" ("značka dvě", tj. volání měřiče, hlásajícího dva sáhy hloubky). Jako sekretář svého bratra, který byl jmenován zastupujícím guvernérem nově zřízeného teritoria Nevady, přesídlil Twain na "Divoký západ", kde pro něj nastalo období vzrušujících zážitků: hledání zlata, setkávání s Indiány, dokonce pokus o souboj... Plně se prosadil jako žurnalista až v San Francisku, kde se stal součástí družné spisovatelské kolonie. Jako spisovatel se proslavil zejména dvěma vyprávěními, která se stala dodnes oblíbenou četbou dětí i dospělých: Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna.   


Když byly Twainovi čtyři roky, přesídlila se rodina do města Hannibal na řece Mississippi ve státě Missouri. Velká řeka a přírodní rozmanitost učinily obrovský dojem na Marka Twaina. Jeho otec tu však advokátskou praxí mnoho nevydělal a v roce 1847 zemřel. Z vážných finančních důvodů byla otrokyně prodána a Mark Twain musel ve svých 13 letech do práce jako sazečský učeň v místním časopisu. Zde pracoval i jeho bratr Orion.

Pro nestudovaného člověka vedla tehdy cesta k literatuře přes žurnalistiku. Cesta k novinám šla zase přes sazečství, když majitel byl vydavatelem a zároveň tiskařem. Po praxi na Východě a Středozápadě zanechal Mark Twain náhle práce v novinách a ve svých dvaadvaceti letech se vyučil lodivodem parníku na Mississippi. Velmi si své povolání zamiloval, ale po vypuknutí občanské války v roce 1861 byla plavba na řece zastavena.


Twain vstoupil do jižní armády, z níž po dvou týdnech neslavně rezignoval. Zanedlouho odjel na Divoký západ. Jeho bratr Orion se stal zastupujícím guvernérem v Nevadě a Marka si vzal za svého sekretáře. Pro toho byl Divoký západ plný vzrušujících zážitků od hledání zlata po setkávání s dobrodruhy a Indiány.
V příspěvcích do nevadských časopisů se Twain osvědčil humornými zprávami a povídkami.

Přechod z Nevady do San Franciska v roce 1864 rozšiřuje Twainovo působení. Píše nejprve do západních novin, pak do velkých deníků v New Yorku a jinde na východě. Postupně se propracoval z okruhu humoristických žurnalistů mezi hodnotné a oceňované autory.

Twain se přestěhoval ze Západu do Hartfordu ve státě Connecticut, kde se oženil se ženou z lepších vrstev. Ani v elegantním prostředí neztrácí Twain svou spontánnost.
Dílo Marka Twaina:


Proslulý skákavý žabák z okresu Calaveras - 1865, humoreska, která měla velký ohlas. V roce 1867 dává jméno první knižní sbírce povídek.

Našinci na cestách - 1869, cestopisné kapitoly vycházely nejdříve v časopisech a pak byly sebrány v knihu
Jak jsem se protloukal - 1872, cestopis, vzpomínky na vlastní zážitky z Divokého západu a Kalifornie

Pozlacený věk - 1873, román, satira na politickou korupci ve Washingtonu, napsáno společně s Ch. D. Warnerem

Staré časy na Mississippi - 1875, črty, ve kterých znovu ožily vzpomínky na autorovo mládí
Život na Mississippi - 1883, doplnění a rozpracování díla Staré časy na Mississippi

Dvě vyprávění o dětech:
Dobrodružství Toma Sawyera - 1876
Dobrodružství Hackleberryho Finna - 1884, k romantiku Sawyerovi a vykutálenému Finnovi se druží otrok Jim a jejich očima sleduje čtenář pro chlapce přitažlivou řeku a venkovskou společnost usedlíků i nebezpečných vyvrhelů

Princ a chuďas - 1882, historický románek ze 16. století, tudorovský princ, pozdější král Edward VI. si v žertu vymění šaty s chudým chlapcem, velice mu podobným. Musí však pak nedobrovolně snášet jeho krutý osud, zatím co chudák je povýšen na krále

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše - 1889, parodie středověku ve fantastické utopii
Miliónová bankovka a další příběhy - 1893

Americký nápadník - 1892
Cesty Toma Sawyera - 1894
Panna Orleánská - 1896, česky také Panna ve zbroji
Tom Sawyer detektivem - 1896
Humoresky - 1895

V posledních letech Twainova života jeho sláva rostla, ale satira a humor hořkly. Příčinou byly jeho osobní neúspěchy a pohromy, úpadek firmy, smrt ženy a obou dcer. Pranýřoval vývoj k rozpínavému imperialismu, ztrácel optimismus.

Muž, který zkorumpoval Hadleyburg - 1900, příběh o chamtivosti údajně bezúhonného městečka

Návštěva kapitána Stornfielda v nebi - 1909, autor zesměšňuje sentimentální náboženské představy o posmrtném životě

Záhadný cizinec - 1916, vydáno posmrtně
Vytvořil: janajau
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Twain Mark'
Dnes je 26.04.2024
Před 60 lety se narodil(a) Navara Luděk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno