Heinlein Robert A. - Životopis

Robert Anson Heinlein  byl jedním z nejvlivnějších a nejkontroverznějších spisovatelů science fiction. Společně s A. C. Clarkem a Isaacem Asimovem byli v americké literatuře známi jako „Velká trojice science fiction“ (Big Three). Byl prvním spisovatelem sci-fi, který pronikl i do nefantastických magazínů. Hlavní témata jeho práce byla sociální: radikální individualismus, svobodná vůle, náboženství, vztah mezi fyzickou a emocionální láskou a spekulace o poněkud neortodoxních rodinných vztazích.
Po studiu na námořní akademii působil několik let v námořnictvu, ačkoliv chtěl být původně voják - námořník - tuberkulóza mu to znemožnila. Vystřídal různá zaměstnání, studoval matematiku a fyziku na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Od roku 1939 působil jako profesionální spisovatel. Svou první povídku uveřejnil v časopise Astounding, pro který tvořil až do roku 1942. Své časopisecky uveřejňované povídky o vývoji lidstva v příštích staletích shrnul později do sbírky (Minulost napříč budoucností). K tomuto cyklu tzv. „Historie budoucnosti" patří rovněž romány (Metuzalémovy děti, Dost času na lásku a jiné). V roce 1947 se začal věnovat psaní sci-fi románů pro mládež o vesmírných letech (Hvězdná loď Galileo). Následující romány získaly popularitu i mimo žánr sci-fi, zejména kontroverzní a místy téměř militaristický film v roce 1997 Paula Verhoevena (Hvězdná pěchota). Nejvýznamnějším dílem je satirická utopie, jejímž hlavním hrdinou je potomek lidí vychovaný Marťany (Cizinec v cizí zemi). Vrací se na Zem, kde po 3. světové válce zavládla totalitní diktatura a vybuduje zde harmonickou společnost. Pozdní díla jsou poznamenána rozsáhlými úvahami o lásce a smrti.
Během svého života získal Heinlein mnohá ocenění – jeho romány byly mimo jiné oceněny čtveřici Hugů, další tři tato ocenění – tzv. Retro Hugo – byla udělena zpětně za roky, kdy ještě tato cena neexistovala. Roku 1974 se stal prvním, kdo obdržel ocenění za celoživotní zásluhy o žánr fantastické literatury, známé dnes jako Damon Knight Memorial Grand Master Award (Velmistr žánru).







Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Heinlein Robert A.'
Dnes je 25.04.2024
Před 70 lety se narodil(a) Burgess Melvin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno