Abadzis Nick - Životopis

 nar. 1965   Kreslíř, karikaturista a autor komiksů a grafických románů Nick Abadzis je Brit, ovšem Brit řeckého původu, který vyrůstal i ve Švédsku a Švýcarsku.
     Od roku 1988 je na volné noze, kreslí pro časopisy, píše dětské knížky a vytváří komiksy. Pronikl brzy z ostrovů i do USA, kde díla s jeho scénáři, kresbami, případně obojím najednou vyšla u předních nakladatelství, jako je Marvel (Children of the Voyager, 1993) nebo DC (Millenium Fever, 1995).
     Nick Abadzis žije v Londýně.
Komiksy začal publikovat koncem 80. let, psal scénáře pro mainstreamová americká nakladatelství Marvel, 2000AD, DC Comics, za album Hugo Tate – O, America (1993) získal svou první cenu a připravil i minisérii Millennium Fever pro Vertigo.

V roce 2007 vydal v New Yorku kreslený román Laika (česky pod názvem Lajka vyšel letos na jaře v nakladatelství BB/art), za který obdržel několik cen včetně prestižní Eisner Award, v kategorii děl pro dospívající. Kniha se věnuje osudům legendární fenky Lajka a konstruktéra Koroljova, který stál za projektem vyslání Sputniku do vesmíru. Příběh se dotýká mravních a citových problémů mnoha lidí, kteří na projektu pracovali a kteří vyslali Lajku na smrt. Kniha začíná brutální scénou, při níž je konstruktér Koroljov „propuštěn“ z gulagu, sibiřského vězení...
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie + houser.cz

'Životopis autora Abadzis Nick'
Dnes je 26.04.2024
Před 132 lety se narodil(a) Hořká Ludmila
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno