Graves Robert - Životopis

Robert Graves se narodil jako syn irského básníka A. P. Gravese.
    Vyrůstal v početné rodině, v neobyčejně svobodomyslném ovzduší, vystudoval střední školu a byl přijat na oxfordskou univerzitu. Ale ještě než mohl započít svá studia, vypukla první světová válka a Graves odešel na frontu. Tehdy začal psát verše.
    Vydal sbírky: Goliáš a David (1916), Nad železným kotlíkem (1916) a Víly a střelci (1917).
    Po válce vystudoval Graves v Oxfordu a roku 1926 přijal na rok místo profesora anglické literatury v Káhiře. Později se usadil ve Španělku, na Mallorce, odkud ho vypudila občanská válka, po druhé světové válce se však na Mallorku vrátil. Roku 1961 se stal profesorem poezie v Oxfordu.
    Třebaže Graves napsal četné básnické sbírky (většinou je publikoval s prostým názvem Poems a rokem vydání) a sám sebe považuje především za básníka, je znám širokému okruhu čtenářů hlavně jako prozaik.
    Slávu a uznání mu získaly romány Já, Claudius (1964) a Claudius Bůh (1934). Úspěšné byly i jeho další romány Hrabě Belisarius (1939), Zlaté rouno (1944) a Homérova dcera (1955). Z Gravesových literárně-historických prací je nejvýznamnější studie O anglické poezii (1922) a eseje Pouhý asfodel (1949).
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Daemon.cz

'Životopis autora Graves Robert'
Dnes je 29.03.2024
Před 109 lety se narodil(a) Marysko Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno