Jirásek Miroslav - Životopis

Bývalý politický vězeň JUDr. Miroslav Jirásek (1913-2002) se stal jednou z prvních obětí komunistického režimu u nás – byl zatčen a odsouzen v první vlně zatýkání v letech 1948-1950. Jako zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky Dr. E. Beneše byl tehdejšími funkcionáři vládnoucí KSČ a všemocnou Státní bezpečností zařazen do „Skupiny Hrad“. V soudním procesu byl pak odsouzen na 15 let vězení – za trestné činy velezrady, špionáže a ohrožení bezpečnosti státu.

Na rozhovor s ním jsem si vzpomněl, když jsem nedávno četl jeden z posledních rozhovorů bývalého komunistického prezidenta a generálního tajemníka ÚV KSČ – G. Husáka. V něm tento bývalý politik tvrdil, že historky o jeho přátelství se Š. Machem, velitelem Hlinkových gard za první Slovenské republiky (1939-1945), byly zlovolnou propagandou těch, kteří ho v r. 1950 poslali do vězení.

O G. Husákovi jsem s JUDr. Jiráskem hovořil nejen v tomto rozhovoru, ale ještě několikrát během našich setkání v době přípravy zmíněné knihy. Podle Jiráskových slov byl Husák zarytý, fanatický komunista, který byl přesvědčen o tom, že jednou bude rehabilitován. Jinak to prý byl „divný patron“, kterého spoluvězni neměli rádi. Vzpomínám si ještě, že jeho údajnou zálibou byla hra v šachy, nikdo s ním však nechtěl hrát. Co bylo zvláštní a co s uznáním JUDr. Jirásek bral jako holý fakt, byla skutečnost, že se Husák nenechal zlomit a že odmítal podepisovat to, co mu vyšetřovatelé k podpisu vnucovali. Tím si fakticky zachránil život, jinak by skončil na popravišti.

Tento rozhovor, jenž se uskutečnil 28. 5. 1999 jako podklad pro životopis na obálku Jiráskovy knihy „Návrat do pekla“ (Praha 1999), která vyšla v mém vydavatelství, zveřejňuji pro pořádek a jako jeden ze střípků do mozaiky života JUDr. M. Jiráska. A samozřejmě i jako potvrzení toho, že jsem si jeho slova zapamatoval správně. Vztah G. Husáka a Š. Macha byl podle slov JUDr. Jiráska takový, jak Husákovi „nepřátelé“ tvrdili.

Rozhovor zveřejňuji jako příspěvek k životopisu JUDr. M. Jiráska, (Pozn. 1) který se vyznačuje ještě jednou zvláštností. Všechny důležité události jeho života se staly v měsíci březnu: narodil se 15. 3. 1913, Státní bezpečnost jej zatkla 20. 3. 1950 a zemřel 27. 3. 2002.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Jirásek Miroslav'
Dnes je 19.04.2024
Před 107 lety se narodil(a) Hassel Sven
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno