Sayersová Dorothy L. - Životopis

Dorothy Leigh Sayersová (13. června 1893 Oxford – 18. prosince 1957 Witham) byla anglická spisovatelka a překladatelka známá svými detektivními příběhy.
Narodila se v rodině anglikánského duchovního v Oxfordu, odkud se ale přestěhovali a vyrůstala ve východní Anglii. Do Oxfordu se vrátila v roce 1912, aby na univerzitě vystudovala jazyky a středověkou literaturu. Poté působila krátce jako učitelka a od roku 1921 pracovala deset let v reklamní agentuře jako textařka, zkušenosti z ní zúročila v románu Vražda potřebuje reklamu.
Již její první román Vražda žádá metodu, vydaný v roce 1923, znamenal úspěch. Mezi světovými válkami napsala 12 detektivních románů a další povídky. V části z nich vystupuje její hlavní detektiv, lord Petr Wimsey, mající klasické vzdělání a zálibu ve sbíraní starých tisků a jemuž aristokratický původ poskytuje dost času i prostředků na řešení detektivních záhad. Dalším svérazným detektivem je obchodní cestující Montague Egg.
Po druhé světové válce opustila detektivky, věnovala se křesťanským tématům (Zrozen, aby byl králem) a překladům (Píseň o Rolandovi, Božská komedie).
Dorothy Sayersová byla od roku 1949 až do své smrti předsedkyní britského Klubu detektivů.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Sayersová Dorothy L.'
Dnes je 24.04.2024
Před 84 lety se narodil(a) Graftonová Sue
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno