Wells Herbert George - Životopis

Herbert George Wells (1866 - 1946) - Anglický prozaik, tvůrce tzv. vědeckých romancí (scientific romances), žánru, jenž byl předchůdcem sci-fi. Narodil se v Londýně v chudé rodině, otec se živil jako kriketový profesionál, matka byla služebná. Wells se začal učit obchodním příručím v textilním obchodě, ale později získal stipendium na londýnské univerzitě, kde se věnoval studiu biologie u jednoho z nejpřednějších představitelů evoluční biologie své doby, T. H. Huxleye.
Většina Wellsových raných próz, majících mnoho společného s tvorbou Julese Verna, se obírá vědeckými náměty. Wells se dlouhodobě zabýval vypracováním návrhů na plánovité hospodářství a na racionální, kolektivistickou společnost. Mnohá z jeho děl propagují feminismus a volnost sexuálních vztahů.
Hned Wellsův první román Stroj času (The Time Machine, 1895) odstartoval jeho velký literární úspěch a sérii dalších děl: Ostrov doktora Moreaua (The Island of Dr. Moreau, 1896), Neviditelný (The Invisible Man, 1897), Válka světů (The War of the Worlds, 1898) a mnohá další. Rozhlasová adaptace Války světů (vysílala se v New Yorku 30. října 1938 a jejím autorem byl Orson Welles), pojatá jako skutečná reportáž o vpádu Marťanů, způsobila mezi obyvateli města hysterii a paniku. H. G. Wells uvažoval o žalobě, ale napjatě očekávaná pře Wells kontra Welles se nakonec nekonala.
Za jeho nejzdařilejší román je považován Tono-Bungay, 1909, symbolický obraz anglické společnosti před první světovou válkou.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: Daemon.cz

'Životopis autora Wells Herbert George'
Dnes je 19.04.2024
Před 92 lety se narodil(a) Med Jaroslav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno