Cave Nick - Životopis

je australský rockový hudebník, skladatel, herec, spisovatel a scenárista.
Nick Cave (1957) pochází z malého australského městečka Wangaratta. Jeho otec vyučoval na střední škole angličtinu a matematiku a celý život toužil napsat knihu. Maminka byla knihovnice a Cave vyrůstal se čtyřmi sourozenci jako typické venkovské dítě. Ve dvanácti letech ho vyloučili z kázeňských důvodů ze školy a poslali do přísnější soukromé internátní školy v Melbourne. Od dětství zpíval ve sboru a od čtrnácti let hrál se spolužáky ve vlastní kapele, z níž později vznikla skupina The Birthday Party. Nick Cave byl autorem hudby i textů většiny repertoáru. Po rozpadu skupiny v roce 1983 zakládá The Bad Seeds.
Kromě natáčení alb píše Cave také hudbu k filmům (např. ve známém filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem jsou dvě Caveovy písničky a Cave s Wendersem spolupracoval i na dalším filmu) a dvakrát si už také ve filmu zahrál vedlejší roli. Co se týče literární dráhy, začal ji knihou povídek, básniček, písňových textu, esejů apod. , která vyšla pod názvem King Ink. Pak vyšel v roce 1989 i jeho román And the Ass Saw the Angel (A uzřela oslice anděla), který po několika letech psaní dokončil v době, kdy žil v Berlíně.
Nick Cave má za sebou typické problémy rozporuplných osobností: drogovou závislost, veřejné skandály, oplétačky s policií a finanční potíže.
Vytvořil: Kaylee
Upravil: janajau
Zdroj: www.daemon.cz

'Životopis autora Cave Nick'
Dnes je 20.04.2024
Před 85 lety se narodil(a) Beagle Peter S.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno