Článek : Hlasování Magnesia Litera končí již 10. dubna!



        Zaujala vás v roce 2008 nějaká knížka, kterou byste rádi nejen doporučili ostatním čtenářům, ale chcete jí podpořit i jinak? Pak jí nezapomeňte dát svůj hlas v soutěži Magnesia Litera, kterou pořádá Občanské sdružení Litera letos již po poosmé.


Kvalitní literatura má přednost

      Hlavním úkolem výročních cen Magnesia Litera je ocenit především kvalitní literaturu, propagovat ji dále tak, aby o ní byla informována široká veřejnost. Žánr v ocenění není stanoven, šanci získat ocenění nejlepší knihy mají všechny. Pro přehlednost je ocenění rozděleno do devíti kategorií, ve kterých můžete rovněž hlasovat. Jedná se o tyto kategorie:

Litera za nakladatelský čin
 Litera za překladovou knihu
 Litera za populárně naučnou literaturu
 Litera pro objev roku
 Litera za poezii
 Litera za prózu
 Litera za dětskou knihu
 Litera za přínos české literatuře
 hlavní cena Magnesia Litera za knihu roku

Na pomoc Občanskému sdružení Litera přišly i jiné instituce, které mají zájem o propagaci kvalitní literatury, například  Akademie věd ČR, Obec překladatelů či Obec spisovatelů a mnoho dalších. Jejich úkolem je vyhlášení nominací pro jednotlivé kategorie a ve druhém kole hlasování již rozhodnou o vítězích.
Pouze kategorie Litera za přínos české literatuře a Magnesia Litera - Kniha roku nominace nemají.

Mediální podpora projektu je velmi důležitou součástí

      Ceny Magnesia Litera si za oněch několik let získaly širokou podporu a propagaci, zvláště pak mediální, například Česká televize bude vysílat přenos udílení cen v asi hodinovém programu. Slavnostní udílení cen proběhne ve Stavovském divadle, uvádět  tuto akci by měla Anna Geislerová.
Vyhlášení proběhne 18. dubna od 20 hodin, ČT bude nezkrácený záznam vysílat den poté na kanálu ČT2 od 20 hodin.

Zúčastněte se také a hlasujte pro tu svou knihu roku!

      Součástí je také čtenářská anketní soutěž Kanzelsberger. Jedná se o cenu samotných čtenářů. Společnost Kanzelsberger odmění tisíc vylosovaných soutěžících poukazem na nákup libovolně vybrané knihy. Hlasování již bylo zahájeno, a skončí 10. dubna. Hlasovat můžete elektronicky nebo vyplněním soutěžního kuponu, který najdete na oficiálních stránkách Magnesia Litera. Aby byl váš  hlas platný, musíte uvést knihu, která poprvé vyšla v roce 2008 a tou knihou musí být původní česká beletrie - tedy próza, poezie nebo kniha pro děti.


      Ceny Magnesia Litera se konají pod záštitou Václava Havla. Přejme tedy nastávajícímu ročníku velký úspěch a čtenářské obci pouze kvalitní knihy v nabídkách knihkupců.
 
Veškeré další informace, včetně hlasovacího formuláře a přehledu nominovaných knih najdete na webových stránkách: www. magnesia-litera. cz


Iveta Pešková
Vytvořil: Viki
Zdroj: www.magnesia-litera.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 90 lety se narodil(a) Guljakovskij Jevgenij
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno