Obsah: Bláznova čítanka

Spisovatel předkládá soubor svých fejetonů a krátkých textů, jimiž provázel léta takzvané konsolidace a normalizace i léta po převratu v listopadu 1989.
Jejich autor se nejen s určitou nostalgií zamýšlí nad dobou již minulou (dětství, doba komunismu, disent), ale je i subjektivním kronikářem vývoje po roce 1989. Ve většině krátkých textů řeší otázku fungující demokracie a nástrojů její obrany. Silně zaznívá autorovo moravanství a čtenářům jsou předkládány i jeho etické a estetické názory.  
autor o sobě: V jednom z fejetonů této knížky tvrdím, že jsem po dědečkovi zdědil nesmyslnou vytrvalost v nevyhratelných bitvách. Zúčastnit se takové tragikomické bitvy - nepočítám ovšem nevyhratelný souboj se smrtí, kterému se tak jako tak nikdo nemůže vyhnout - pokládám za nejlepší školu života. Dlouhá léta jsem nedokázal pochopit, že chtít polidštit komunistickou idologii, snažit se dotlačit komunistický režim k demokracii a k dodržování lidských práv, je věru donkichotské počínání. Přesto si nemyslím, že to byly promarněné roky. Naučily mne na hony cítit i dnešní omezenost, zaslepenost a chamtivost, které mají sice jiný řád a pracují jinými prostředky, ale nejsou méně nebezpečné. Nevyhratelná bitva s agresivní hloupostí nekončí nikdy. Účastnit se jí může někomu připadat i dnes nerealistické a zbytečné, jinému bláznovské a směšné. Ponechal jsem všechny fejetony a úvahy v původní verzi, negumoval jsem omyly  a nevylepšoval naivní představy. Ať se směje, kdo se na to cítí a kdo věděl všechno nejlíp hned od kolébky.
 
 
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 28.03.2024
Před 432 lety se narodil(a) Komenský Jan Ámos
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno