Obsah: Kavalíři pouště

Kavalíři pouště aneb Alois Musil, šejch Músa ar-Rwejli, beduin z Rychtářova, kontra agent britské Inteligence Service Thomas Edward Lawrence of Arabia: dobrodružný příběh (biografický román s převahou literatury faktu)  / Miroslav Slach        Vyd. 1    . - Třebíč: Akcent, 2000  . - 175 s. : fot. , obr. ; 21 cm  . - (Fakta)      ISBN 80-7268-079-X  : Kč∼180, 00 

Literárně zpracované biografie s převahou literatury faktu o českém vědci A. Musilovi a britském agentovi Lawrencovi z Arábie.
Jako zkušený prozaik pojal autor tuto knihu jako dobrodružný příběh dvou význam- ných mužů, kteří proti sobě stanuli za 1. světové války v Arábii, kde soupeřili o získání a spojenectví Arabů. Protože stáli na opačných stranách fronty, nikdy se osobně nesetkali, ale vzájemně o sobě věděli. Měli také několik věcí společných: oba byli archeology, kartografy a cestovateli, milovali arabskou poušť a beduiny. Jako vědec Dr. Alois Musil se asi nejvíce proslavil objevem velmi zachovalého zámečku Amra s nádhernými nástěnnými obrazy. Thomas Edward Lawrence (známější pod jménem Lawrence z Arábie) zase hlavně proslul jako tajný britský agent a diplomat, který vyvolal a vedl vzpouru beduinů proti Turkům a v Anglii se stal legendou. Pohnuté a zajímavé životy těchto mužů autor v knize líčí paralelně na pozadí pohnuté doby a na základě hist. skutečností. Zmiňuje se v ní také o mnoha významných osobnostech českých i světových dějin a doplnil ji i obrazovou přílohou.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 29.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Nesbo Jo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno