Procházka Antonín - Životopis

JUDr. Antonín Procházka  byl český právník, křesťanský myslitel, odpůrce komunistického režimu a ústavní soudce.
Po maturitě na klasickém gymnáziu v Ostravě studoval práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1949 byl zatčen a odsouzen pro velezradu a špionáž ke 14 letům odnětí svobody, současně byl akademickým senátem MU v Brně vyloučen na doživotí ze studií na všech vysokých školách v Československu. Ve vězení strávil 6 let. Promoval v roce 1971 na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Byl činný jako podnikový právník ve stavebnictví a dopravě, po roce 1989 pracoval jako advokát.
V roce 1990 byl zvolen poslancem České národní rady a jmenován do funkce člena předsednictva ČNR a předsedy výboru pro věci církevní a humanitární ČNR. Roku 1992 jmenován do funkce soudce Ústavního soudu ČSFR a následující rok v červenci byl jmenován soudcem Ústavního soudu ČR. Funkci ústavního soudce zastával do července 2003. Zároveň přednášel římské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.
Antonín Procházka významně ovlivnil judikaturu ve věcech restitučních, byl i soudcem zpravodajem při rozhodování o církevním zákonu.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Procházka Antonín'
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno