Řezníček Pavel - Životopis

Pavel Řezníček je skutečný český surrealista – Milan Kundera o něm v předmluvě k francouzskému vydání knihy Strop napsal, že je „syn (nebo spíš vnuk) surrealismu“. K tomuto uměleckému směru začal tíhnout na vojně, kde mu Petr Král půjčil francouzské vydání Dějin surrealismu od Nadeaua. Po návratu z vojny (1963) začal Pavel Řezníček studovat francouzštinu a překládat díla básníka Tristana Tzary. Název jedné Tzarovy básně, „Ďáblův ocas je bicykl“, se mu zalíbil tak, že v roce 1965 uvedl své surrealistické pásmo složené z básní André Bretona, Benjamina Péreta, Salvadora Dalího a Tristana Tzary, nazvané podle této básně. Dá se říct, že tím vstoupil do uměleckého života.
V šedesátých létech se Řezníček pohyboval v okruhu brněnské bohémy, kterou ovšem nazývá okruh demiurga Jana Nováka. Z této doby a tohoto prostředí čerpá ve svém díle Hvězdy kvelbu.
Přestože začátky Řezníčkovy tvorby bylo spjaty s Brnem, brněnskou bohémou, kavárnou Bellevue, přestěhoval se do Prahy a s Prahou splynul. Důvodem stěhování do Prahy bylo údajně to, že v Brně žádný surrealista nebyl a on byl surrealismem přitahován. Ironií je, že se, díky svému individualizmu, členem surrealistické skupiny nestal.
Za svůj život vystřídal Pavel Řezníček mnoho zaměstnání. Maturoval na střední jedenáctileté škole, nedokončil knihovnickou školu, pracoval jako zedník, na poštovním úřad…
Řezníčkova díla se u nás vydávala především po roce 1989, v předchozím obdobím vycházela spíše ve světě (ve Francii, Itálii, Španělsku, Německu, USA, Kanadě, dokonce i na Islandu), hlavně díky samizdatu a Řezníčkově účasti v mezinárodním surrealistickém hnutí – jeho díla byla uveřejňovaná v časopisech Camouflage a La crécelle Nore, které řídil Bertrand Piget (krycí jméno „Gladiátor), anarchista a surrealista.
Vytvořil: Jacob
Upravil: pan.Kchiu

'Životopis autora Řezníček Pavel'
Dnes je 19.03.2024
Před 95 lety se narodil(a) Burian Jan
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno