Cunningham Michael - Životopis

je americký romanopisec. V roce 1999 získal Pulitzerovu cenu za svůj román The Hours (Hodiny).  
Michael Cunningham se narodil v Cincinnati, ve státě Ohio, vyrůstal v Pasadeně, v Kalifornii a pobýval také v Evropě. Na Stanford University vystudoval anglickou literaturu. Na univerzitě v Iowě navštěvoval kurzy tvůrčího psaní a získal zde titul magistra krásných umění (M. F. A. ). Ještě v Iowě publikoval své první krátké povídky v časopisech The Atlantic Monthly and the Paris Review.
Po dokončení studií dále publikoval povídky v časopisech The Atlantic Monthly, Redbook, Esquire, The Paris Review, The New Yorker a Vogue. Až v roce 1984 vyšla jeho románová prvotina Golden States (Zlaté státy). Kniha nezískala výraznější úspěch. Ten přišel až s dalším románem A Home at the End of the World (Domov na konci světa) v roce 1990. Úryvek z díla pod názvem White Angel (Bílý anděl) vyšel již o dva roky dříve v The New Yorker a jako samostatná povídka se dostal do antologie nejlepších povídek roku 1989.
V roce 1995 vyšel Cunninghamův třetí román Flesh and Blood (Maso a krev). V roce 1998 vyšly The Hours, které mu v jediném roce získaly prestižní Pulitzerovu cenu v kategorii próza a také PEN/Faulkner Award a Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgendered Book Award.
Na základě jeho knih The Hours a A Home at the End of the World vznikly stejnojmenné filmy (The Hours v roce 2002 a A Home at the End of the World v roce 2004). V druhém případě Michael Cunningham také napsal scénář.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Cunningham Michael'
Dnes je 29.03.2024
Před 97 lety se narodil(a) Kalina Vladimír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno