Macura Vladimír - Životopis

Syn hutního inženýra se po absolvování střední školy rozhodl pro studium češtiny a angličtiny na FF Palackého univerzity v Olomouci. Vysokou školu dokončil v Praze, kam se rodina přestěhovala, v r. 1968 doktorátem filozofie na základě diplomové práce Neologismus ve struktuře Halasova díla. Po vojně byl stážistou v Ústavu pro českou literaturu a zůstal zde i v trvalém zaměstnání jako odborný a potom vědecký pracovník v oboru teorie literatury. Vědeckou kandidátskou kvalifikaci získal v r. 1987 (Poetika české socialistické literatury), doktorem věd se stal 1993 (České obrození jako kulturní typ) a v témž roce byl jmenován ředitelem ústavu. Zemřel 17. dubna 1999 v Praze.
V. Macura byl literární vědec, lexikograf, prozaik a překladatel. Od 60. let publikoval v mnoha domácích literárních časopisech, revuích i novinách, psal i do zahraničních periodik a jeho zvláštní mnohostranný zájem se soustřeďoval i k estonské literatuře a kultuře, které přibližoval českému čtenáři mnohými překlady.
Jako prozaik byl Macura vybaven studiem svého oboru, takže jeho literárněhistorický i teotretický rozhled mu umožňoval osobitě zpracovávat společenská i jiná témata. Milostné příběhy naplňují povídky Něžnými drápky, do 70. let se vrací román Občan Monte Christo s milostnou i společenskou problematikou. Z proponovaného čtyřdílného cyklu historických próz Ten, který bude, stačil však vydat jen tři: Informátor, Komandant a Guvernantka. Medikus vyšel posmrtně. Cyklus úzce souvisí s českými literárními a kulturními dějinami 19. století, v mnoha partiích s myšlenkami nadčasové platnosti.
V literární vědě se Macura zaměřil na znakové pojetí literatury (sémiotiku), zkoumající literární jevy v širokých kulturních souvislostech. první jeho rpáce tohoto druhu je monografická studie Znamení rodu (České obrození jako kulturní typ), stejným směrem se ubírají i další knihy, Šťastný věk, Masarykovy boty a jiné semi(o)fejetony a Český sen, žánrově někdy posunuté do oblasti eseje a fejetonu.
V literární lexikografii pracoval V. Macura od počátku své odborné a vědecké dráhy a od konce 70. let je jeho jméno mezi autory nebo editory téměř všech českých literárních slovníků nejrůznějších zaměření.
Vytvořil: ota61
Zdroj: Čeští spisovatelé deseti století

'Životopis autora Macura Vladimír'
Dnes je 19.04.2024
Den 21. výročí úmrtí Erben Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno