Horn Uffo Daniel - Životopis

KDO BYL UFFO HORN?
Pro většinu trutnovských občanů není Daniel Uffo Horn víc než busta v parku a památná tabulka na náměstí. Pokrokovým myšlením však předběhlo dobu, takže se v odkazu jeho života dá najít ponaučení i pro některé sociální problémy dnešní doby.
Syn česko-polských rodičů vyrůstal v německém Trutnově a mluvil německy, což nebylo v sílících nacionalistických tendencích uvnitř rakouské monarchie devatenáctého století zrovna jednoduché. Snad to byla právě tato vrozená mnohonárodnost, která v jeho politických i spisovatelských snahách zakořenila jakousi střední cestu - vizi suverénního národa v rámci monarchie. Obdobnou ztrátu národní identity i suverenity lze v současné době spatřovat například v začlenění naší země do struktur Evropské unie.

Uffo Horn se se svými liberálními názory stavěl na stranu Čechů, za což si příliš často vysloužil nepochopení u obou stran. Hodně kriticky byl přijímán jeho hlavní spisovatelský počin Král Otakar. Díky politickým názorům se často nacházel pod dohledem policie. V revolučním roce 1848 vytáhl v čele trutnovských gardistů na pomoc Praze, ale při prvním náznaku vojenského střetu u Sobotky jeho gardisté zběhli. Politicky se angažoval nejen v Trutnově, ale i v dalších městech v Čechách, kde se svým působením snažil vyvažovat přemíru ať už českého, německého či rakouského vlivu.

Milovník demokracie a svobody byl přesně tím typem člověka, který působil jako hybatel společenských změn i tehdejšího myšlení lidí. Jak bývá obvyklé, za svou pokrokovost také platil velkou daň. Na konci krátkého života byl ve věku 43 let Uffo Horn skutečně romantickým ideálem poraženého jedince, který neobstál v heroickém boji proti společenským tendencím. V rámci celospolečenského dění je však cenným dílkem mozaiky a skutečně velkým Trutnovákem.
Vytvořil: ota61
Upravil: quetzal
Zdroj: trutnovinky.cz

'Životopis autora Horn Uffo Daniel'
Dnes je 27.07.2024
Den 183. výročí úmrtí Lermontov Michail Jurjevič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno