Barbey d´Aurevilly Jules Amédée - Životopis

Jules Amédée Barbey  d´Aurevilly, francouzský spisovatel a literární kritik, žil v letech 1808 až 1889. Obdivoval romantismus, byl hrdý na svůj aristokratický původ a vyznával roajalismus se značně katolickým zabarvením.  Zůstalo v něm však příliš mnoho z republikánského mládí, z dandyovských a bohémských let miláčka žen, který přichází z rodné Normandie dobývat Paříž. Jeho obhajoba monarchie a katolicizmu byla natolik svérázná, že si nakonec popudil proti sobě všechny, politické monarchisty stejně jako církevní autority.
     Je citlivým básníkem lidských osudů, pečlivým pozorovatelem života,   jeho stránek poetických i "ďábelských", autorem, který sice odmítal naturalismus, ale mnoho vykonal pro rozšíření díla Stendhalova, Balzacova a Baudelairova. Většinu vrcholných próz Barbeyových tvoří poněkud nostalgické obrázky ze života společnosti, která již přežila svou dobu. Jejich umělecká hodnota, pro níž jsou podnes časové a působivé, tkví nejen v jemném postižení psychologických problémů postav, v plastickém portrétu hrdinů, kteří je zalidňují, nýbrž i v jiskrném a oduševnělém výrazu.
     Historický román "Rytíř des Touches"  (Le Chevalier des Touches - 1864) patří vedle  "Staré milenky" (Une vieille maitresse" - 1851), "Okouzlené" (L ´Ensorcelée - 1854) a pověstných "Ďábelských novel" (Les Diaboliques - 1874) k Barbeyovým dílům čtenářsky nejvděčnějším. Příběh o dvojím pokusu o osvobození zatvrzelého šuana des Touches z republikánského zajetí nese všechny znaky autorova vyzrálého umění.
Vytvořil: Felix
Zdroj: záložka přebalu

'Životopis autora Barbey d´Aurevilly Jules Amédée'
Dnes je 19.04.2024
Den 15. výročí úmrtí Ballard James Graham
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno