Reymont Władysław Stanisław - Životopis

Władysław Stanisław Reymont, vlastním jménem Rejment, se narodil roku 1867 (jméno si změnil na Reymont při svém literárním debutu, aby byl chráněn před problémy s ruskou cenzurou). byl polský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za rok 1924.

Wladyslaw Reymont se narodil v rodině venkovského varhaníka. Vyučil se krejčím. Jezdil i s kočovnou hereckou společností a poznatky z této etapy života využil i ve své tvorbě.

Wladyslaw Reymont pracoval jako železniční úředník, jako novic pobýval v klášteře a zajímal se o spiritismus. Hodně cestoval (Londýn, Itálie, Francie, USA), od roku 1893 se věnoval literární činnosti.
Za epopej Chlopi získal v roce 1924 Nobelovu cenu.

Príslušník literárneho pokolenia "Mladého Polska" (Młoda Polska) je jedným z vrcholných predstaviteľov polského realizmu. Svojimi novelami a románmi získal si neobyčajnú popularitu a uznanie doma i v cudzine. Nobelova cena, ktorú doslal za veľkolepú poetickú epopeju Sedliaci r. 1924, preslávila jeho meno na celom svete.
Reymont bol svojrázny, spontánny talent. Nedostalo sa mu vyššieho vzdelania a nebol ani odchovancom ani jednej z literárnych škôl. Mal však obdivuhodné pozorovacie schopnosti a dôverne poznal veľa životných prostredí, z ktorých neskôr čerpal materiál pre svoju tvorbu.
Narodil sa r. 1867 v dedinke Kobiele Wielkie pri Radome ako jedno z dvanástich detí dedinského organistu. Bol od detstva nestálej povahy, živelný a nespútaný. Sústavne striedal zamestnania a životné prostredia. Študoval na gymnáziu, ale školu nedokončil. Bol najprv krajčírskym tovarišom, krátky čas novicom u paulinov v Censtochovej, v Lodži továrenským robotníkom, dva razy ušiel z domu ku kočovnej hereckej spoločnosti, pracoval v obchode, bol obyčajným úradníkom pri železnici, za roky túlačky a hľadania vlastnej životnej cesty zakúsil veľa trpkosti, biedy a poníženia. Roku 1893 ako dvadsaťpäťročný odchádza do Varšavy, aby sa úplne venoval písaniu.
V prvom období svojej tvorby napísal Reymont podstatnú časť svojich poviedok a novel. Ich tematika je dosť rôznorodá. Nájdeme v nich osudy drobných ľudí.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: spisovatelé.cz + přebal knihy

'Životopis autora Reymont Władysław Stanisław'
Dnes je 19.05.2024
Před 77 lety se narodil(a) Verner Pavel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno