Zweig Arnold - Životopis

Arnold Zweig (10. listopadu 1887, Hlohov – 26. listopadu 1968, Východní Berlín) byl německý prozaik a dramatik, člen Světové rady míru, nositel Národní ceny NDR. Vystudoval filozofii, psychologii, germanistiku, jazyky a dějiny umění.
Za 1. světové války se zúčastnil bojů na frontě a zážitky z tohoto období jej velmi ovlivnily. Dalším významným zlomem v jeho životě byl nástup Hitlera k moci (1933) a s tím spojené pronásledování židů (Zweig byl žid). Proto byl donucen k emigraci. Po skončení 2. světové války se vrátil do Německa (NDR), stal se předním činitelem mírového hnutí, předsedou Německé akademie umění a v roce 1957 se stal nástupcem Bertolta Brechta v předsednictví německého PEN - centra.


Velká válka bílých mužů – toto dílo napsal pod vlivem svých válečných zážitků. Jedná se o osmidílný cyklus. Jde vlastně o sedm na sebe nenavazujících protiválečných románů + jedna hra přepsaná na román. Napsáno mezi léty 1927 – 1957.

Spor o seržanta Gríšu – jedná se o přepracování hry nazvané Hra o seržanta Gríšu. Tato hra z roku 1921 pojednává o popravě ruského zajatce. Při psaní této hry pravděpodobně vznikl záměr napsat cyklus Velká válka bílých mužů.
Dozrál čas
Mladá žena z roku 1914 – Kniha pojednává o lásce Lenory (dcera bohatého obchodníka) a mladého spisovatele Bertina. Bertin odchází na frontu a rodina brání Lenoře ve stycích s ním. Když Bertin přijede na dovolenou, tajně se vezmou. Zweig zde popisuje poslední 4 dny jejich loučení. Nejedná se o popis války. Zde se objevuje hlavní motiv tohoto cyklu a tím je změna jedince k protiválečnému postoji. Postava Bertina obsahuje některé autobiografické rysy.
Výchova před Verdunem
Přestávka v boji
Nastolení krále
Ledy se lámou
Čas je zralý


Novely okolo Claudie – kniha povídek
Brutální vražda v Uhrách – divadelní hra
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + spisovatelé.cz

'Životopis autora Zweig Arnold'
Dnes je 19.03.2024
Před 83 lety se narodil(a) Nydahl Lama Ole
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno