Gellner Ernest - Životopis

Ernest André Gellner (v českém kontextu uváděn také jako Arnošt Gellner) (9. prosince 1925 Paříž – 5. listopadu 1995 Praha) byl filosof, sociolog a antropolog světového významu.
Ernest Gellner se narodil do německy mluvící židovské rodiny. Dětství prožil v Praze, kde chodil do české obecné školy a na anglické gymnázium.
V roce 1939 celá rodina utíká do Anglie, kde Gellner po dostudování střední školy vstupuje do československé armády, s níž se v roce 1945 vrací do Prahy.
Zde začíná studovat na Univerzitě Karlově, navštěvuje přednášky Jana Patočky a dalších filosofů. Předvídá další politický vývoj země a již v roce 1946 Československo opět opouští a vrací se do Anglie. Studuje filosofii a sociální antropologii na univerzitě v Oxfordu a na London School of Economics. Mezi jeho učitele patří např. A. R. Radcliffe-Brown a Karl Popper, který Gellnera ovlivnil svým kritickým racionalismem.
Po dostudování Gellner působí jako profesor filosofie a sociologie na London School of Economics, od roku 1984 vede na univerzitě v Cambridge katedru sociální antropologie.
Do Československa se vrací nejprve jako návštěvník koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let, kdy se stýká s místním disentem. Po revoluci v roce 1989 se vrací na trvalo. Přednáší na Středoevropské univerzitě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V Praze také Ernest Gellner v listopadu 1995 umírá.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Gellner Ernest'
Dnes je 29.03.2024
Den 27. výročí úmrtí Liška Eugen
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno