Hrabě Václav - Životopis

Václav Hrabě se narodil v Příbrami, dětství prožil v Lochovicích na Berounsku. Byl básník, prozaik a hudebník - u nás nejvýznamnější představitel beatnické generace. Vystudoval Střední školu v Hořovicích, potom studoval český jazyk a dějepis na Vysoké škole pedagogické v Praze. Už odmalička ho bavila hudba, nejvíce mu k srdci přirostl jazz, hrál na housle, klarinet a saxofon. Vystupoval se studentskými sbory. Po návratu z vojny, během níž se mu narodil syn Jan, se živil jako pomocný dělník, vychovatel na učňovském internátě, knihovník v Městské lidové knihovně, jako lektor poezie v časopise Tvář, pracoval v poetické kavárně Viola. Teprve na podzim 1964 sehnal učitelské místo v Praze 5.
Byl známou postavou pražského "nočního" života - světa hudebníků, divadelníků, studentů i literátů, jejichž pocity vyjadřoval ve svých básních. Stejně jako ostatní z mladé generace šedesátých let byl nadšen dělníky i Fidelem Castrem a věřil, že "socialismus s lidskou tváří" má budoucnost. Za svého kratičkého života měl možnost setkat se s americkým básníkem beatníků Allenem Ginsbergem, který zavítal do naší země v roce 1965.
Brzy nato však Václav Hrabě umírá vě věku pouhých dvaceti pěti let, zahynul tragicky na otravu oxidem uhelnatým.
Dílo Václava Hraběte:
Václav publikoval své básně pouze časopisecky. Z jeho díla se dochovalo kolem osmdesáti básní ve sbírkách:  Stop-time-1967; Blues v modré a bílé-1977; Korunovační blues-1981; Černé nebe nad městem-1985; Blues pro bláznivou holku-1991; Blues-1995; divadelní hra Margot (její rukopis se ztratil) a prozaické dílo Horečka-1967. Melodičnost jeho básní zaujala např. Vladimíra Mišíka, ten některé jeho básně zhudebnil (Variace na renesanční téma). Václav Hrabě se stavěl proti měšťáctví, pokrytectví a dvojí morálce. Jeho básně byly někdy barokně rozmáchlé, jindy až provokativně přízemní.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: sKrCZeCh
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Hrabě Václav'
Dnes je 24.04.2024
Před 57 lety se narodil(a) Dvořáková Miroslava
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno