Ťin Cha - Životopis

      Cha Ťin (skutečné  čínské jméno je Süe-fej Ťin) sdílel osudy několika generací Velké kulturní revoluce. Po několika letech služby v Lidové osvobozenecké armádě se dostal v roce 1977 na chejlungtˇianskou univerzitu a v roce 1985 se mu podařilo získat doktorandské stipendium do Spojených států. Krvavé události na Náměstí nebeského klidu zvrátili jeho úmysl vrátit se zpět do Číny. Cha Ťin neměl v té době žádné zázemí ani kontakty. Živil se jak se dalo, jako poslíček, noční hlídač, a přitom psal. Začal psát básně. Jeho debut sbírkou Between Silences: A Voice from China (Mezi tichem a tichem: Hlas z Číny) v roce 1990 byl úspěšný.
      V roce 1993 byl Ťin přijat na atlantskou univerzitu jako lektor tvůrčího psaní. Začal publikovat povídky a v roce 1998 větší novelu In the Pond (V rybníku), kterou čtenáři Herald Tribune vybrali jako knihu roku.
      Je autorem pěti svazků poezie, čtyř povídkových knih a šesti románů. Světové proslulosti dosáhl románem Čekání na Lina (Odeon, 2001), když za něj obdržel National Book Award a o rok později i PEN/Faulkner Award. Tuto cenu získal i za román Rekviem za Nanking.
Vytvořil: Felix
Zdroj: www.bux.cz

'Životopis autora Ťin Cha'
Dnes je 26.04.2024
Před 117 lety se narodil(a) Vries Theun de
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno