Smolíková Klára - Životopis

Česká spisovatelka, scénáristka komiksových příběhů, publicistka a velmi činorodá lektorka.
Narodila se v Praze, kde vystudovala estetiku a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
Narodila se 8. 3. 1974, tedy na Mezinárodní den žen se spoustou dalších Husákových dětí. Vyrostla na Praze 6, kam chodila na Gymnázium Jana Keplera, pak pokračovala ve studiích na Filozofické fakultě UK a to na katedrách estetiky a teorie kultury. Lákala ji popularizace, takže už během studií publikovala články a spolupracovala na učebních textech.

Patnáct let žila s rodinou v Táboře a věnovala se psaní do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Honza Smolík. Psala také vzdělávací materiály pro učebnice a vytvořila desítky sad pracovních listů pro základní školy. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila v Husitském muzeu.

Z Tábora několik let dojížděla na Pedagogickou fakultu UK, kde vedla seminář o mediální výchově. Posléze se do Prahy přestěhovala a krátce působila v Národním muzeu. Jako muzejní pedagog spolupracuje s muzei i jako externista, píše scénáře vzdělávacích portálů a filmů. K publikovaným materiálům pořádá semináře pro učitele a ráda připravuje besedy ve školách a knihovnách pro dětské čtenáře.

Knihy, které publikuje, jsou převážně určené dětem. Prvními čtenáři byly její děti: syn Tobiáš a dcera Jorika. Protože už povyrostly, chystá se Klára napsat taky něco pro větší.
Již od studií ji zajímá popularizace, věnuje se environmentální, multikulturní, estetické a mediální výchově, angažuje se v muzejní pedagogice. Největší výčet jejích knih představují učebnice a metodické materiály. V současné době se plně věnuje psaní knih pro děti a mládež.
Pro děti začala psát nejprve do dětských rubrik novin. Mnoho let přispívala do časopisů Pastelka, Sluníčko, Mateřídouška a Čtyřlístek, kde publikovala desítky pohádek, jazykových hádanek a komiksů. Od roku 2004 píše knížky pro děti. Spolupracovala na scénářích několika webových portálů zaměřených zejména na zábavné vzdělávání. Je spoluautorkou večerníčkového seriálu Vynálezce Alva.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Smolíková Klára'
Dnes je 20.04.2024
Den 112. výročí úmrtí Stoker Bram
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno