Orten Jiří - Životopis

Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein, byl básníkem existencionálního zaměření, autorem snových próz, knižních dramat a literárně zaměřených deníků.

Jiří Orten se narodil v židovské rodině. Po maturitě studoval v Praze na jazykové škole, poté na dramatické konzervatoři. Z konzervatoře byl v roce 1940 z rasových důvodů vyloučen. V Praze se účastnil kulturního života, spolupracoval jako literární a divadelní recenzent s časopisy Panoráma a Rozhledy.
Růst básníka J. Ortena i dospívání člověka J. Ohrensteina lze podrobně sledovat díky jeho soustavně psaným deníkům od r. 1936 až do posledních chvil života (Modrá kniha 1938-39, Žíhaná kniha 1940, Červená kniha 1941). Básnická žeň předčasně zesnulého umělce, krátkým životem i významem díla ne nepodobného K. H. Máchovi a J. Wolkerovi, je soustředěna ve čtyřech sbírkách vydaných za autorova života, větší část však vychází až po 2. sv. válce, potýkajíc se někdy opět s nesnázemi a nepřízní doby.
Ortenova poezie vytvářená "v čase velikého stmívání světa, " vyjadřující existenciální otázky každého mládí, zvláště v nepříznivých životních podmínkách, nemohla být oficiálně přijímána v dobách programového optimismu. Naopak se setkávala a setkává s pochopením u mladých tvůrců hledajících cesty ve složitosti moderního světa. Potvrzuje to festival Ortenova Kutná Hora, pořádaný od r. 1991 pro nastupující básnickou generaci.  

Jiří Orten se věnoval i divadlu nejen jako recitátor a herec, ale i jako autor dramatizací děl F. Jammese, G. Apollinaira aj. Navázal literární kontakty např. s Františkem Halasem, Vilémem Závadou aj.

V době protektorátu vydával Jiří Orten své knihy pod krycími jmény Karel Jílek nebo Jiří Jakub. Musel se často stěhovat, byl napadán ve fašistickém tisku.

Jiří Orten zemřel v Praze po sražení německou sanitou.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: elfos, ota61
Zdroj: www.spisovatele.cz/jiri-orten, Čeští spisovatelé deseti století Čeští spisovatelé deseti století

'Životopis autora Orten Jiří'
Dnes je 29.03.2024
Den 14. výročí úmrtí Pešat Zdeněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno