MacDonaldová Betty - Životopis

Betty MacDonaldová (26. března 1908 Boulder, Colorado - 7. února 1958 Washington) byla americká spisovatelka, autorka memoárových románů - její romány byly vesměs autobiografické. Jedná se o sestru americké spisovatelky Mary Bardové.
Humoristický žánr obohatila čtyřmi romány, které otevřeně a volně vypovídají o době, ve které žila. Svou bezprostředností, upřímností si získaly její romány velkou oblibu. Tuto oblibu zahájila vydáním knihy Vejce a já z roku 1945. Své náměty čerpá z vlastního života - nesčetné množství lidí, dobrých i zlých příhod atd. Nikdy beznadějně nepropadá sebelítosti a pesimismu, ale předkládá nezdolnou naději. Mezi jejích pět sourozenců patří také neméně úspěšná spisovatelka Mary Bardová. Její otec byl důlní inženýr.
Podle průzkumu čtení a čtenářů, který podle článku v MF Dnes z roku 2008 pod patronací Národní knihovny a Ústavu pro českou literaturu Akademie věd zpracoval literární vědec a vysokoškolský profesor Jiří Trávníček a publikoval v knize Čteme? , je román Vejce a já od Betty MacDonaldové nejoblíbenější knihou v Česku, před Švejkem a Harry Potterem.
Vytvořil: Mady
Upravil: Mady, java, janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora MacDonaldová Betty'
Dnes je 29.03.2024
Den 27. výročí úmrtí Liška Eugen
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno