Lindgren Torgny - Životopis

 švédský spisovatel. Pochází z odlehlého severošvédského kraje Västerbottenu, kam umístil řadu svých děl. Debutoval již v roce 1965, ale úspěch mu přinesl až román Cesty hada na skále, vydaný 1982. Příběh byl o tři roky později zfilmován. Za román Bethsabée obdržel v roce 1986 Prix Femina.
pochází ze spoře osídlených končin severního Švédska, jehož kulturní zvláštnosti s oblibou ztvárňuje ve své prozaické tvorbě. Začínal v šedesátých letech jako básník, ale jednohlasé uznání ze strany kritiky a široké čtoucí veřejnosti si vydobyl až románovým podobenstvím Cesty hada na skále z roku 1982, známým též českému čtenáři. Kromě tří sbírek povídek a několika literárních kuriozit od té doby vydal necelou desítku mezinárodně úspěšných románů, z nichž v češtině dosud vyšly David a Bat-šeba, Čmeláčí med a Přerušený příběh. Pro svérázný vypravěčský styl, neokázalou moudrost a fantaskní obrazivost svého díla byl vyznamenán mnoha literárními cenami, jakož i členstvím ve Švédské akademii. Patří k vůbec nejpřekládanějším švédským autorům současnosti.
 Jeho knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků a je považován za jednoho z nejúspěšnějších současných švédských spisovatelů. Od roku 1991 je členem švédské akademie.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Lindgren Torgny'
Dnes je 23.04.2024
Před 106 lety se narodil(a) Druon Maurice
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno