Van Gulik Robert - Životopis

Robert Hans van Gulik – nizozemský spisovatel, orientalista, diplomat a hudebník (hrál na citeru čchin).
 
Je známý jako autor detektivních příběhů o soudci Ti, jejichž hlavní postavu si vypůjčil z čínského detektivního románu z 18.  století Slavné případy soudce Ti. Hlavní postava tohoto románu je založena na skutečné historické postavě soudce a státníka Ti Žen-ťie, který žil na konci 7.  století v období dynastie Tchang, avšak v románu se vyskytují četné anachronismy z dynastie Ming (podobné anachronismy později Gulik záměrně vkládal do svých vlastních děl).
 
Van Gulikovy příběhy soudce Ti pokračují v dlouhé tradici čínských detektivních příběhů a úmyslně zachovávají řadu klíčových prvků této literární kultury. Zejména soudce Ti ve většině van Gulikových románů souběžně řeší tři různé a často na sobě nezávislé detektivní případy, jak je to ve starých čínských detektivních románech obvyklé. Řadu svých románů o soudci Ti van Gulik také sám ilustroval.
 
Robert van Gulik vyrůstal v Indonésii, kde se mj. naučil čínsky. V letech 1929 až 1934 studoval Indisch Recht (právo nizozemské Indie) a Indologii (indonéskou kulturu) na Leidenské univerzitě a doktorát získal za disertační práci o kultu koně v severovýchodní Asii. I v průběhu své kariéry diplomata však pokračoval ve svých studiích. Za svůj život napsal kolem dvaceti esejů a monografií o různých tématech, a to zejména (byť nikoli výlučně) o různých aspektech čínské kultury. Ve své době byl Robert van Gulik uznáván jako evropský expert na čínské císařské právo.
 
Od roku 1935 působil jako nizozemský diplomat v Japonsku, v Číně, v Indii a v Libanonu. Od roku 1965 byl nizozemským velvyslancem v Japonsku až do roku 1967, kdy zemřel na rakovinu.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: elfos, janajau
Zdroj: www.pitaval.cz

'Životopis autora Van Gulik Robert'
Dnes je 19.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Fibich Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno