Beráková Zora - Životopis

Zora  B e r á k o v á (občanským jménem Schillová)
Po maturitě na reálném gymnáziu studovala krajinářství, figurální malbu a užité umění a složila státní zkoušku z jazyka francouzského a latinského. Roku 1949 dosáhla doktorátu filozofie na Karlově univerzitě, kde studovala srovnávací literatury u prof. Václava Černého, slovanskou filologii a filozofii u prof. Jana Patočky. Působila v diplomatické službě ve východním Německu jako spojka mezi Lužickými Srby a okupačními armádami.
Literární tvorbě se věnuje od středoškolských studií, kdy přispívala básněmi a povídkami do novin a časopisů. Knižně vyšly její básně Tři nejkrásnější, romány pro mládež Smaragdový ostrov, Tajemná Oiniké a Bára a Faraon, psychologické romány Zkouška dospělosti a Osmý den stvoření, detektivní novela Vrah chodí s kytarou, povídková sbírka Marné lásky, knížky detektivních povídek Vražda v Perlovce, Docela obyčejná vražda, Třetí vražda odpadá, Vražda podle detektivky, Vraždy na objednávku a Vražda na cizí účet a historické romány Daleko do nebe, Plný pohár vína, Konec hodokvasu, Marné návraty a Po meči i po přeslici.
Kromě původních děl bylo vydáno 50 jejích knižních překladů, básnických i prozaických, na více než 30 se podílela. Spolupracovala s filmem, televizí a rozhlasem, pro který napsala několik desítek literárních pásem. Byla vyznamenána mnoha literárními cenami.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: Ondras, pan.Kchiu

'Životopis autora Beráková Zora'
Dnes je 19.05.2024
Před 64 lety se narodil(a) Glattauer Daniel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno