Apollinaire Guillaume - Životopis

Guillaume Apollinaire (výslovnost: gyjom apolinér, vlastním jménem Wilhelm Albert Wladimir Alexandre Apollinare de Kostrowitzky,   byl francouzský básník, dramatik a anarchista polského původu.
Jeho matka, rozená Angelica Kostrowicka, byla polská šlechtična, narozená blízko Nowogródek (nyní v Bělorusku). Jeho otec je neznámý, ale podle dohadů to mohl být Francesco Flugi d'Aspermont, švýcarsko-italský aristokrat, který z Apollinairova života záhy zmizel.
Dětství strávil v Monaku, později žil v Paříži.
Roku 1911 byl po nějakou dobu uvězněn ve věznici La Santé pro podezření z krádeže fénických sošek, v době aféry týkající se krádeže Mony Lisy.
Bojoval v první světové válce, u dělostřelectva (45. baterie/38. pluk) jako sergeant a u pěchoty (6. rota u 96. pěšího pluku) jako podporučík, kde byl raněn, a trepanován pod chloroformem. Po rekonvalescenci působil v zázemí u odboru pro styk s tiskem, a byl povýšen do hodnosti poručíka. Roku 1918 se oženil. Zemřel na španělskou chřipku.
Apollinaire byl zakladatelem několika časopisů (např. Ezopova hostina, Pařížské večery, Moderní literatura a Imoralistická revue).
Apollinaire byl jeden z nejpopulárnějších členů Montparnasské umělecké komunity v Paříži. Jeho přáteli a spolupracovníky byli Pablo Picasso, Max Jacob, André Salmon, Marie Laurencin, André Breton, André Derain, Blaise Cendrars, Pierre Reverdy, Jean Cocteau, Erik Satie, Ossip Zadkine, Marc Chagall, Marcel Duchamp a další.
 
G. Apolinaire je považován za jednoho ze zakladatelů moderní francouzské poezie. Ve svých dílech propagoval avantgardní malířství (působil i jako jeho kritik) – především kubismus.
Jeho básnické sbírky Alkoholy a Kaligramy se staly mezníkem ve vývoji francouzské poezie a vytyčily cestu modernímu umění, které vycházelo z nové skutečnosti a z nových životních pocitů na přelomu 19. a 20. století. Ve svých básních spojil tradici francouzských šansonů, německých romantických písní a okultní inspirace.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Apollinaire Guillaume'
Dnes je 28.03.2024
Den 29. výročí úmrtí Hostomská Anna
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno