Kaplický Václav - Životopis

byl český prozaik, publicista a epický básník. Především je znám jako autor historické beletrie.
Studoval na gymnáziu a hned za rok po maturitě byl odveden do první světové války a dostal se na haličskou frontu. Zde byl v roce 1916 zajat, poté vstoupil do československých legií. Roku 1918 byl delegátem zakázaného vojenského sjezdu, po tomto zjištění byl zatčen a vězněn ve Vladivostoku.
Po návratu do Československa (1919), se stal zaměstnancem sekretariátu socialistického Svazu československých legionářů, krátce na to byl (1919-1922) úředníkem ministerstva národní obrany.
V letech 1922–1950 pracoval v několika nakladatelstvích (např. Čin, Pokrok, Družstevní práce, Melantrich). Od roku 1950 se věnoval pouze literatuře. Snažil se o prohloubení lidové četby kritickým pohledem zejména na sociální problémy, ale později se věnoval výhradně historické próze a těžištěm jeho tvorby se stala doba husitská, doba čarodějnických procesů a bezpráví, a také různá povstání, vzpoury a lidový odpor.

Václav Kaplický je pochován na čestném místě - vyšehradském Slavíně. Busta na jeho hrobě je dílem sochaře Břetislava Bendy, autora. řady portrétů známých kulturních osobností.
 
Vytvořil: janajau
Upravil: Tomcek, janajau
Zdroj: knihi.cz

'Životopis autora Kaplický Václav'
Dnes je 28.03.2024
Před 76 lety se narodil(a) Quick Amanda
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno