Forstchen William Robert - Životopis

William R(obert) Forstchen (1950) - Americký historik a SF autor, narodil se v New Jersey, několik let pracoval jako učitel, v roce 1989 se vrátil ke studiu, aby poté získal doktorát z historie se specializací na americké vojenské dějiny 19. století. Zajímá se rovněž o archeologii, pár let archeologického výzkumu strávil i v Rusku a v Mongolskou. Dnes žije v Black Mountain v Severní Karolíně, kde pracuje jako univerzitní profesor historie. Za svou největší vášeň považuje jednoznačně cestování, mezi zvlášť oblíbená místa patří i naše Praha. S profesí vášnivého historika je spojena rovněž záliba v hledání kovů či spíše ztracených mincí a jiných artefaktů.
Do žánru vstoupil trilogií Ice Prophet (1983), The Flame Upon the Ice (1984) a A Darkness Upon the Ice (1985), v níž zobrazil svět po ekonomické pohromě způsobené celkovým ochlazením planety. Děj se soustředí hlavně na snahy o znovuoživení technologických znalostí, které byly po katastrofě zakázány. Obyvatelé Země a mnoha jiných planet soutěží v galaktické válečné hře pod dohledem nadřazené rasy Dozorců v trilogii Válečné hry: Alexandrian Ring (1987, Alexandrijský prstenec), The Assassin Gambit (1988, Válečný gambit) a The Napoleon Wager (1993, Napoleonská sázka). Jako aréna zde slouží obrovský prstencový svět a s použitím cestování v čase je soutěžícím povoleno získat nejlepší bojovníky historie. Ve spolupráci s Gregem Morrisonem vznikla dvojice fantasy románů The Crystal Warriors (1988) a The Crystal Sorcerers (1991), jejíž protagonisté jsou přeneseni mocným polobohem z bojiště druhé světové války do podivného magického světa.
Skupina vojáků Unie z dob americké Občanské války je přemístěna do alternativního světa středověkého zřízení v populární sérii Ztracený regiment: Rally Cry (1990, Unie ve zbrani), Union Forever (1991, Unie navěky), Terrible Swift Sword (1992, Prapor svobody), Fateful Lightning (1993), Battle Hymn (1997), Never Sound Retreat (1997), A Band of Brothers (1998), Men fo War (1999) a Down to the Sea (2000). Vojenská vesmírná akademie je důležitou součástí kolonizovaného vesmíru 22. století v trilogii Star Voyager Academy (1994, Hvězdná akademie), Article 23 (1998, Odstavec 23) a Prometheus (1999). Jediným, po všech stránkách samostatným románem autora stále zůstává SF titul Into the Sea of Stars (1986), satirická space opera o vědecké expedici zkoumající v odlehlém vesmíru množství politicky různorodých společností. U nás známe rovněž ambiciózní román 1945 (1995), jehož vydání se díky spoluautorství významného amerického politika Newta Gingricha stalo skutečnou literární událostí. V neméně úspěšném románu Gettysburg: A Novel of the Civil War (2003, sp. Newt Gingrich) zvítězí vojska Konfederace u Gettysburhu, tedy v bitvě pokládané za klíčový střet v americkém občanském konfliktu. Odlišný průběh historických událostí má být popsán v dalších dvou dílech plánované trilogie, včetně románu Grant Comes East (2004).
V posledních letech se čile věnuje psaní na zakázku. Na motivy známé počítačové hry  napsal několik SF titulů ze série Wing Commander. V románech Magic: The Gathering: Arena (1994, Aréna) a Fantasy Adventures: The Four Magics (1996) využívá prostředí karetních fantasy her. Na motivy počítačové hry vznikl ještě román Shattered Light: Catseye (1999, sp. s Jaki Demarest) a název románu Star Trek: The Next Generation - The Forgotten War (1999) hovoří samozřejmě sám za sebe. Řadu mimořádně úspěšných románů ze světa R. E. Feista pomohl ve spolupráci s původním autorem rozšířit v úvodním svazku série Legendy Trhlinové války: Honoured Enemy (2001, Čestný nepřítel). Americkou občanskou válku sleduje z pohledu otroka bojujícího za svobodu v historickém románu We Look Like Men of War (2001).
Mimo beletrii dále patří historické knihy It Seemed like a Good Idea: A Compendium of Great Historical Fiascoes (1988), Hot Shots: An Oral History af Air Force Combat Pilots of the Korean War (2000), Hot Shots: America's First Jt Aces (2002, sp. Jennie E. Chancey) a Honor Untarnished: A West Point Graduate's Memoir of World War II (2003, sp. Donald Bennett).
'Životopis autora Forstchen William Robert'
Dnes je 19.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Fibich Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno