Gruša Jiří - Životopis

      Jiří Gruša, český spisovatel, překladatel a publicista se narodil v rodině technického úředníka. Vystudoval na Filozofické fakultě UK filozofii a historii. Po dvouleté vojenské službě působil jako redaktor a spisovatel v různých časopisech, např. Tvář, Sešity pro mladou literaturu, Nové knihy a j.
      Po zákazu časopisu Sešity v roce 1969 byl obviněn pro zveřejňování pornografie v části svého románu Mimner (časopisecky). Přestože vyšetřování bylo zastaveno, autor ve své literární činnosti nesměl pokračovat. Poté pracoval v letech 1969 - 1980 u různých stavebních podniků. V roce 1978 byl vazebně vězněn pro pobuřování prostřednictvím svého románu Dotazník. Tehdy také podepsal Chartu 77. V roce 1981 založil s Ludvíkem Vaculíkem samizdatovou edici Petlice. V té době získal literární stipendium a odcestoval do USA. Návrat do vlasti mu však nebyl umožněn, bylo mu odebráno čs. státní občanství.
     Vnucenou emigraci prožil Jiří Gruša převážně ve Spolkové republice Německo. Věnoval se literární činnosti jako spisovatel, překladatel a publicista v češtině i němčině.
 
 
Vytvořil: Zdenka
Upravil: ota61, janajau, Felix
Zdroj: www.osobnosti.cz

'Životopis autora Gruša Jiří'
Dnes je 29.03.2024
Den 14. výročí úmrtí Pešat Zdeněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno