Bačkora Josef Množislav - Životopis

Josef Množislav Bačkora se narodil v Malíně u Kutné Hory

dne 2. února 1803 jako prvorozený syn v rodině školního pomocníka Františka Bačkory. O deset let později přišel na svět druhý syn, Štěpán, který se později stal věrným Josefovým spolupracovníkem na mnoha projektech. Oba bratry silně ovlivnil pokrokový pedagog Jan Svoboda, jenž v nich zasel prvotní semínko novátorského ducha.
Josef absolvoval učitelskou preparandu a stal se učitelským pomocníkem v Čáslavi. Později, r. 1822, odešel hledat štěstí do Prahy, kde ale díky nedostatečným finančním prostředkům vydržel jen krátký čas; vrátil se domů a začal vyučovat soukromě. O čtyři roky později se do české metropole vrátil a tentokrát byl již úspěšnější. Nadále pracoval jako domácí učitel, navíc se ještě sám vzdělával - chodil na přednášky na univerzitu a začal studovat polštinu a ruštinu.
Od r. 1837 učiteloval v nové opatrovně v Praze na Malé Straně. Právě zkušenosti nabyté během šesti let, kdy zde

působil, se staly základem pro jeho díla a později formulované výchovné a vyučovací metody.
Když se místa v opatrovně díky konfliktům s nadřízenými (prosazoval výchovu v češtině) vzdal, založil spolu s bratrem Štěpánem knižnici Bibliotéka učitelská, v níž vydal 2 sborníky textů pro mládež: Malý gratulant čili přánky malých a Malý vypravěč čili deklamovánky. Roku 1848 založil opět ve spolupráci s bratrem knižnici pro mládež Budečská zahrada

. Současně se spolu s ním a dalšími (např. s Františkem Douchou, Janem Sluníčkem atd. ) podílel na vydávání prvního českého časopisu pro mládež - Bibliotéka mládeže.
Od roku 1848 začal znova vyučovat, tentokrát v ústavu pro výchovu učitelů. O dvacet let později byl z politických důvodů propuštěn a dán do penze. Kvůli malému důchodu

si začal znova přivydělávat domácím vyučováním. Na sv. Mikuláše roku 1876 ve věku třiasedmdesáti let zemřel.
Jako publicista se Josef Množislav Bačkora angažoval v České včele, Vlastimilu, v Květech atd. Z knih jmenujme alespoň nejvýznamnější díla: kromě výše uvedeného Malého gratulanta a Malého vypravěče jsou to např. Počátky ve čtení nebo Pomocná knížka pro učitely při užívání slabikáře a první čítanky. Díky znalosti ruštiny a polštiny se věnoval také překladatelské činnosti, např. F. V. Bulgarin: Ivan Vyžihin, N. M. Karamzin: První dobytí Sibiře od Rusů atd.
Vytvořil: majka4

'Životopis autora Bačkora Josef Množislav'
Dnes je 19.04.2024
Před 117 lety se narodil(a) Bezděková Zdeňka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno