Konsalik Heinz G. - Životopis

Heinz Günther Konsalik
Vlastním jménem Heinz Arno Max Günther, patří k nejúspěšnějším a nejplodnějším německým spisovatelům poválečné doby. Studoval dějiny literatury, germanistiku a medicínu. Od roku 1943 působil jako válečný zpravodaj na frontě, v roce 1944 byl těžce raněn a v květnu 1945 upadl na krátkou dobu do zajetí Američanů. V poválečném Německu nebyl o tvorbu začínajícího autora zájem, tak se Konsalik zaměřil na psaní povídek. Zlom nastal až v roce 1956, kdy vyšel na pokračování jeho první román "Lékař od Stalingradu", který se dočkal filmového zpracování a dnes je považován za klasické dílo válečné literatury.
V následujících letech napsal dalších 10 děl o 2. světové válce. Pak označil toto téma za vyčerpané a začal se věnovat tvorbě společenských i kritických románů, především z lékařského prostředí.
Napsal téměř sto dobrodružných příběhů s morálním, politickým či sociálním aspektem, které byly přeloženy do několika světových jazyků a dosáhly více než 80ti milionů výtisků.
V bývalých zemích socialistického tábora (tedy i u nás) byl však v minulých čtyřiceti letech jako autor zakázán, a to především díky svým románům "Lékař od Stalingradu" a "Krvavá svatba v Praze", v nichž podal zcela odlišný pohled na dané události, než jaký rozšiřovala tehdejší propaganda.
Konsalikovy knihy jsou vždy plné napětí, záhad i milostných dobrodružství a díky své opravdovosti si získaly miliony čtenářů i u nás.

Dílo: Lékař od Stalingradu, Džunkový doktor, Krvavá svatba v Praze, Prodaná smrt, Milion za srdce, Odhalení, Bylo jich deset, Čekej až přistanu, Červený šíp, Divoká země, Extáze, Hříšná plavba Pacifikem, Hypnotizér, Jantarová komnata, Krevní mafie, Květy lásky, Láska v údolí snů, Letištní klinika, Mayday. . , Pán ztracených duší, Smrtící ráj, Soudní znalkyně, Zátoka černých perel, Zlato džungle
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: svet-literatury.wz.cz/autori/konsalik.

'Životopis autora Konsalik Heinz G.'
Dnes je 16.04.2024
Před 63 lety se narodil(a) Kostřicová Blanka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno