Zinnerová Markéta - Životopis

po maturitě na JSŠ v Liberci a nástavbovém studiu osvěty v Praze, pracovala v osvětových zařízeních v Liberci a Sokolově. V letech 1962 - 1964 byla zaměstnána jako průvodčí ČSD.
Na konci šedesátých let pracovala Markéta Zinnerová v časopisech Mladý svět, Květy aj. V letech 1971 - 76 byla dramaturgyní literárně - dramatického vysílání pro děti a mládež v Čs. televizi. Od roku 1976 je spisovatelkou z povolání.
V 80. letech pracovala Markéta Zinnerová v rozhlase a v letech 1991 - 1992 působila jako metodička v Domově dětí. V letech 1981 - 85 vystudovala dálkově dramaturgii a scenáristiku na FAMU.
Ve svých dílech prokazuje Markéta Zinnerová důkladnou znalost lidské psychiky, zvláště jemné citové vazby mezi dětmi a dospělými.
Indiáni z Větrova - 1979, román z prostředí dětského domova, v němž autorka nastiňuje téma osamění a touhu po vlastní rodině.
Tajemství proutěného košíku - 1978, příběh neúplné rodiny rovněž s tématem osamění a snahou zakotvit v rodinném kruhu.
Svět dětí a dospělých v širší perspektivě: My všichni školou povinní - 1984, televizní seriál Kde padají hvězdy - 1997, román
Konfrontací obou generací, dospělých a dětí se autorka zabývala v televizních inscenacích: Nevěsta - 1986 Tchyně - 1986
Moderní pohádkové postupy uplatnila autorka v tvorbě pro nejmladší čtenáře: Hehe a CHichi, dva ušatí kamarádi
Každý večer s kočkou Lindou
Zinnerová se podílela též na doprovodných textech k vystřihovánkám a omalovánkám. Její díla byla často podkladem pro filmové zpracování.
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Zinnerová Markéta'
Dnes je 19.03.2024
Před 254 lety se narodil(a) Hněvkovský Šebestián
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno