Zmatlíková Helena - Životopis

rozená Wehrbergerová, byla česká malířka a ilustrátorka. Ilustrovala přibližně 250 knížek, hlavně pro děti. Její syn Ivan Zmatlík byl ženatý s herečkou Kateřinou Macháčkovou, se kterou má dceru Helenu. Studovala nejprve na soukromé Ukrajinské akademii Grigorije Musatova, později přešla na Rotterovu školu kresby a propagační grafiky. Své studium dokončila ve škole volné a užitné grafiky, knižního a reklamního umění Officina Pragensis (v roce 1942). Již během studií si přivydělávala jako módní kreslířka. Po studiích nejprve pracovala v ateliéru Melantrich, pak se osamostatnila, ale nakonec přešla pod nakladatelství Albatros jako jeho kmenová ilustrátorka. Soustavně se vydávání knížek s jejími ilustracemi věnuje nakladatelství Artur.
Za své dílo získala řadu ocenění za nejkrásnější knížku. Podílela se i na Světové výstavě v Bruselu 1958.
Známé jsou její ilustrace Honzíkovy cesty Bohumila Říhy, protože to byla povinná četba v první třídě[zdroj? ]. Podobně známé jsou i Děti z Bullerbynu Astrid Lindgrenové. Mezi její nejoblíbenější knížky patřilo Aškenazyho Putování za švestkovou vůní, Collodiho Pinocchiova dobrodružství a Malý princ od A. de Saint-Exupéryho. Kromě knih ilustrovala i mnoho leporel pro nejmenší. Pracovala i na animovaných filmech, například na příběhu o kocouru Modroočkovi.
Knihy, které ilustrovala, byly překládány do mnoha jazyků a vycházely v zahraničí i s původními ilustracemi, takže je znají děti takřka na celém světě.
 Vyznamenání a ocenění

ceny za nejkrásnější knihy: 1957, 2x 1958, 1992
1958 spoluúčast na Světové výstavě Brusel – zlatá medaile
1968 cena Zorničky
1971 cena nakladatelství Albatros
1972 cena ministerstva kultury NDR
1972 cena za dětskou kulturu Tokio
1975, 1977, 1978 cena Marie Majerové
1979 cena dětského diváka Paví pero – Bezručova Opava
1992 cena Nejlepší učebnice roku a další
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Zmatlíková Helena'
Dnes je 19.03.2024
Den 140. výročí úmrtí Lönnrot Elias
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno