Zikmund Miroslav - Životopis

Ing. Miroslav Zikmund je český cestovatel a spisovatel.
Po maturitě (1938) začal studovat Vysokou obchodní školu. Protože na počátku druhé světové války došlo k uzavření českých vysokých škol, mohl ji ukončit až v r. 1946. Na škole studoval s Jiřím Hanzelkou, který byl jeho partnerem na cestách i spoluautorem jejich knih.

V letech 1947 - 1950 podnikl spolu s J. Hanzelkou cestu do Afriky a Jižní Ameriky. Celou tuto výpravu absolvovali společně vozem Tatra 87. Z této cesty bylo rozhlasem odvysíláno přes 700 reportáží. Na této cestě udělali velké množství fotografií a natočili značné množství filmového materiálu jehož dokumentární cena je značná.

Druhou cestu, již s doprovodem, podnikli ve dvou upravených nákladních vozech Tatra 805 v letech 1959 - 1964. Při této výpravě projeli Asii a Oceánii. Také na této cestě shromáždili velké množství dokumentárního materiálu.

V roce 1968 se postavil na stranu tzv. „reformních komunistů“, proto mu bylo v roce 1969 znemožněno dále publikovat a účastnit se veřejného života.


Dílo

Celé dílo je napsáno společně s J. Hanzelkou a týká se výhradně jejich cest. Cestám je věnována také stálá expozice v Muzeu jihovýchodní Moravy ve zlínském zámku "S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly", otevřená 30. listopadu 1996.
Vytvořil: skaut68
Zdroj: www.cs.wikipedia.org

'Životopis autora Zikmund Miroslav'
Dnes je 19.03.2024
Před 83 lety se narodil(a) Nydahl Lama Ole
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno