Vega Lope de - Životopis

Lope de Vega (též Félix Lope de Vega Carpio či Lope Félix de Vega Carpio; 25. listopadu 1562 – 27. srpna 1635) byl španělský dramatik, básník a prozaik.
Narodil se a zemřel v Madridu. Studoval teologii a filozofii. Je mu připisováno přibližně 2000 her, z nichž se dochovalo 425. Mezi nejlepší se řadí zejména jeho historická dramata, která mají složité zápletky a rušný děj, s častým motivem cti. Vytvářel dramata „pláště a kordu“ a je zakladatelem nového dramatu, jménem španělská komedie, což je v jakékoliv drama, kde se mísí tragické a komické prvky. Není to však veselohra! Je veršované, rozdělené do 3 částí.
Díla

Ovčí pramen (Fuente Ovejuna) (1619) - Lope de Vega čerpá ze skutečných událostí, které se odehrály v r. 1476 – snaha o sjednocení Španělska. Jedná se o tříaktovou veršovanou divadelní hru s prvky jak tragickými, tak komickými (tzv. španělská komedie). Dílo dostalo název podle svobodné vesnice, která se vzbouří, protože komtur Goméz, představitel rytířského řádu, neuznává svobodná práva vesničanů, pronásleduje její obyvatele a znásilňuje ženy sedláků. Proto je zabit. Král vyšle do vsi soudce dona Rodriga, aby vraha potrestal. Obyvatelé se však na soud připraví. Na otázku, kdo je vrahem, zazní společná odpověď: „My, Fuente Ovejuna! “ Autor vyzdvihuje kolektivitu, čest a morálku vesničanů, zdůrazňuje právo na lidskou důstojnost. Jednota vesničanů tak zmaří vykonání trestu.


Otrokyně svého milence
Král je nejlepší soudce
Král Pedro v Madridě
Zahradníkův pes - drama pláště a kordu, zachycuje konflikty s rodinou a láskou, bojují za právo žít svobodně
Los locos de Valencia (Blázni z Valencie, do češtiny nepřeloženo)
Lazarillo z Tormesu – pikareskní román, anonym, hrdinou je pícaro – šibal, šejdíř, jako průvodce společenských vyděděnců – kritika společnosti


Kromě rozmanitých dramat psal sonety a romance, je tvůrcem autobiografického milostného románu Dorotea.








Vytvořil: ota61
Upravil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Vega Lope de'
Dnes je 29.03.2024
Před 52 lety se narodil(a) Cline Ernest
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno