Obsah: Umírali jsme v bambusu

Čtyři roky po vydání svého nejúspěšnějšího románu Hájili jsme hrad, který s nadšením znovu a znovu přijímají i čeští čtenáři, napsal William Eastlake  v roce 1969 další knihu o válce, tentokrát vietnamské. Zatímco zážitky ze spojenecké invaze ve Francii v sobě nechával zrát celých dvacet let, Umírali jsme v bambusu vychrlil na papír bezprostředně po svém návratu z válečné vřavy.
Osou příběhu je kapitán Clancy, smrtelně zraněný někde v džungli, „věčný válečník, který bojoval i v několika dobrých válkách". Hledá ho jeho milenka, franko-vietnamská plantážnice madam Dieudonné, přítel z dětství Mike, který ho má zbavit velení, dva hippies se svými květinami, Clancyho radista Appelfinger, přesvědčený o nutnosti „morální evoluce", vojáci z Lokalizační a záchranné jednotky, nedobrovolně odvedeni, ale i veteráni, kteří v zabíjení lidí našli zálibu. Clancyho hledá i „válka sama" - jeho bezruký velitel plukovník Yvor, ale především záchranný vrtulník Bambusové lože, v němž spolu ve výšce deseti tisíc stop kopulují kapitán Knightbridge a zdravotní sestra Janine, aby tak překonali válečná rekord. Bambusové lože je symbol, místo pro lásku i pro smrt, spása i peklo v džungli, která stejně jako Vietnam pomalu požírá všechny své nepřátele.
Eastlake vidí válku jako absurdní šílenství, které nelze postihnout běžnými realistickými prostředky. Sahá tedy po zbraních, jako je černý humor, hyperbola, groteskní dialogy či impresionistický popis, aby nakonec ve svém souhrnu přinesl obraz až mrazivě skutečný.
Román je považován za jednu z nejlepších knih o vietnamské válce a ceněn stejně vysoko jako slavná Hellerova Hlava XXII.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Den 96. výročí úmrtí Klíma Ladislav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno