Obsah: Venuši dát hlavu do dlaní

 
Venuši dát hlavu do dlaní   / Jaroslav Seifert  ; il. Martin Radimecký      Vyd. v Dokořán 1    . - Praha: Dokořán, 2007  . - 80 s. ; 15 cm  . - (Mocca: malá, ale silná káva; sv. 22)      ISBN 978-80-7363-138-3  : Kč∼119, 00 

Výbor z intimní lyriky Jaroslava Seiferta, nejznámějšího českého básníka minulého století a zároveň i nositele Nobelovy ceny za literaturu.
Editorka Marcela Turečková se pokusila sestavit tento výbor z básní, které vznikaly v průběhu všech tvůrčích období básníkova života. Nalezneme zde tedy texty, které Seifert napsal vznosnou melodickou linkou, od níž však v sedmdesátých letech minulého století ustoupil, aby dal přednost uvolněné vypravěčské poloze. Vztah k ženě a samotné téma lásky se pro Seiferta stává jedním z ústředních motivů jeho poezie. Dokázal s nevšední, přesto však neokázalou vroucnouctí zaznamenat silné citové vzrušení, jež se odehrávalo jak v dobách minulých, tak i v jeho současnosti. Smyslové opojení pro něho bylo často jedinou hodnotou, která ho chránila před skepsí a dodávala mu sílu do dalších dnů a roků. Seifert uměl dokonale zvládnout nejen drobný detail či vzpomínku, ale mnohdy rozehrál na malé ploše i ucelený příběh, v němž charakteristickým rukopisem vyslovil nepatetické, avšak důvěrné intimní vyznání i sdělení. Publikace je vhodně doplněna kolážemi Martina Radimeckého.
 
„Kdybych tě viděl nahou na dně vany s koleny v těsném semknutí, tvé tělo by se podobalo psaní uprostřed s černou pečetí. “
Výsostný lyrik, nositel Nobelovy ceny Jaroslav Seifert je asi nejznámějším českým poetou. Vytvořil si vlastní styl, jehož středobodem byl Eros a milostný cit vztahovaný postupně ke všem ostatním oblastem reality. Tradiční formy i zpracování odvěkých archetypálních námětů dovedl k dokonalosti. Výbor s názvem Venuši dát hlavu do dlaní vychází z básní právě z této Seifertovy nejznámější polohy – virtuozní milostné poezie.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: Anotace z knihy Venuši dát hlavu do dlaní, www.mlp.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 71 lety se narodil(a) Faulks Sebastian
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno