Obsah: Zamrzlá loď kapitána Flinta

V této knize najdeme dva nové hrdiny - sourozence Dicka a Dorotku. Vědecky založený Dick, s hlavou vždy plnou kamenů, hvězd, nebo ptáků, spolu se svojí trochu zasněnou sestrou, romanticky založenou spisovatelkou Dorotkou, přijíždějí strávit poslední týden zimních prázdnin na statek u anglického jezera. Tady potkávají Vlaštovky a Amazonky, spřátelí se a prožijí mnohá neobyčejná dobrodružství. Strýčkův houseboat se mění na loď Fram a chystá se velká výprava k Severnímu pólu...
Arthur Ransome napsal knihu s názvem Winter Holiday (Zimní prázdniny) během osmi měsíců roku 1933. Stálo ho to hodně úsilí, protože ji chtěl dokončit tak, aby se dostala všas na vánoční trh. Autor to dokázal a první vydání s jeho vlastními ilustracemi vyšlo v listopadu 1933. Ukázky z ilustrací ozdobily její přebal. Kniha se dočkala takového úspěchu, že druhé vydání následovalo ihned o měsíc později. První český překlad vyšel v Hokrově nakladatelství v roce 1937. Kniha vyšla pod názvem Zamrzlá loď kapitána Flinta s ilustracemi Ondřeje Sekory.
Podle ankety, uspořádané Rodneyem Donglem mezi členy TARS, jde o daleko nejoblíbenější Ransomovo dílo a neujvyšší ocenění získalo také v anketě členů na KČAR (Klubu Čtenářů Arthura Ransoma).
 
autorovy inspirace a zdroje:
Hlavními hrdiny Zamrzlé lodi se stávají dvě nové postavy D+D, neboli Dorotka a Dick Callumovy. Dorotce je dvanáct let, Dick je o rok mladší. Jejich otec je profesorem archeologie na univerzitní koleji v Londýně. Jde o městské děti z akademického prostředí, v němž vyrůstal i sám spisovatel.
Vzorem pro Dicka byl jednak sám Ransome, jednak Alexandr Rawdon Smith (1912 - 1991), bratr Nancy a Peggy. Byl stejně jako Dick silně krátkozraký. A. R. Smitha zajímaly přírodní vědy a měl velké technické nadání. Již v jedenácti letech si postavil radiopřijímač a jeho talent se dále rozvíjel. Za druhé světové války sestavil přístroj SET 19, který umožňoval spojení v hlučném prostředí a nepřítel ho nemohl odposlouchávat. Přístroj umožňoval spojení mezi bojujícími tanky nebo letadly a přispěl k úspěchu v letecké bitvě o Anglii a rovněž k vítězství v tankové bitvě u El Alameinu... Když válka skončila, Smith se přestěhoval do USA, kde dokončil několik úspěšných vynálezů. Závěr jeho života byl však smutný. Oslepl a ochrnul, takže se mohl pohybovat pouze na invalidním vozíku.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: Anotace z knihy Zamrzlá loď kapitána Flinta a doslov ke knize Doc. Josef Pícha
Dnes je 28.03.2024
Před 125 lety se narodil(a) Konrád Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno