Obsah: Život vidláka

Popisovat, jakým způsobem jsem se dostala k domku na vesnici, by bylo na samostatný román. Důležité je, že já, člověk zhýčkaný velkoměstem, jsem se ocitla v bohem zapomenuté vesnici, kde si chleba musíte objednat dva týdny předem, a v polorozbořeném domku bez vody, kanalizace nebo záchodu, pamatujícím konec předminulého století. A tak se tady učím být zedníkem, instalatérem, dlaždičem, zahradníkem, lakýrníkem, pokrývačem, elektrikářem a učím se znovu žít…
 
Kniha Máji Štěrbové Život vidláka je, jak už název napovídá, knihou o životě na vesnici. Název však neprozrazuje vše; příběh sleduje osudy hrdinky přistěhovavší se do vsi z aglomerace městské, ba panelové.
Mája Štěrbová popisuje své zkušenosti a zážitky při zabydlování nového domu. Nenechme se však zmást. Její nový dům je jednak velmi starý, jednak ne příliš obyvatelný. Od této zdánlivě banální zápletky se odvíjí řetěz komických situací, postavených zejména na kontrastu městského člověka a vesnického prostředí. Hlavní hrdinka uvyklá panelákovému způsobu života se zde svérázně vypořádává s problémy typu, jak se umýt, kde a co nakoupit nebo třeba kam zajít na kulturu. Přitom však nezůstává na povrchu běžného popisu, ale odhaluje vazby a souvislosti skryté (z)běžnému pohledu. Čtivost textu zaručuje krom zábavnosti děje také volba jazyka – obecné češtiny. Autentický čtenářský zážitek je tak zaručen.
Život vidláka je oddechovou knížečkou, která poučí, pobaví i potěší. Inspirativní je obzvláště v neutuchajícím pozitivním náhledu na svět – ať už vesnický či městský. .
Dagmar Chytková a Jakub Hejda
Vytvořil: fcelkamaja1
Upravil: fcelkamaja1
Zdroj: autor, vydavatel
Dnes je 16.04.2024
Den 56. výročí úmrtí Ferber Edna
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno