Obsah: Fysikové

Jedna z nejslavnějších divadelních her Friedricha Dürrenmata se odehrává v psychiatrické léčebně a pojednává o zodpovědnosti génia za své činy i za společnost, která tváří tvář jeho vynálezům zodpovědnost ztrácí.
Jedná se o divadelní hru s detektivními rysy. Tato dvouaktová komedie se odehrává v psychiatrické léčebně.
Hlavními postavami jsou tři fyzikové – Herbert Georg Beutler, přezdívaný Newton, Ernst Heinrich Ernesti, přezdívaný Einstein a Johann Wolfgang Möbius. Všichni tři se léčí v soukromém sanatoriu doktorky Mathildy von Zahnd.
Ve skutečnosti však muži nemají s šílenstvím nic společného. Newton a Einstein přicházejí jako agenti dvou mocností, které se pro sebe snaží získat geniálního fyzika Möbia. Jeho vynálezy by však mohly být pro lidstvo velkou hrozbou. Proto se muži dohodnou a chtějí zůstat v léčebně celý život.
V průběhu děje zavraždí každý z mužů jednu ošetřovatelku, protože se bojí, že budou vyzrazeni. Tomu se nakonec stejně neubrání, protože doktorka von Zahndová zjistí jejich záměr a získá kopii Möbiových poznámek. Vybuduje trast a chce vládnout celému světu.
Dürrenmatt ve svých Fyzicích varuje společnost a vědce před nebezpečným zneužitim techniky. Účelně kombinuje detektivní, groteskní a fantastické prostředky.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 27.07.2024
Před 51 lety se narodil(a) Clare Cassandra
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno