Obsah: Začátky a konce

Začátky a konce   / Josef Hiršal        Vyd. 1    . - Příbram: Knihovna Jana Drdy, 2005  . - 137 s. ; 21 cm  . - (Edice současné české poezie; sv. 34)      ISBN 80-86937-08-9  : Kč∼130, 00 

Posmrtně vydaná sbírka významného českého básníka a překladatele obsahuje autorovy verše z prvního a závěrečného tvůrčího období.
Editor Ivan Wernisch, který tuto edici definitivně připravil z básníkovy pozůstalosti, měl značně zjednodušenou práci, neboť Josef Hiršal ještě za svého života stihl myšlenku vydat své juvenilie s verši z posledních let téměř detailně zpracovat. Při realizaci této sbírky došlo tedy spíše ke kosmetickým změnám, které v žádném případě nenarušují autorův záměr. Hiršal se v tomto souboru v první části představuje jako autor dvou sbírek z roku 1940 ("O lásce z léta" a "Závoje smutek nevěstí"), v nichž dominují především intimní a lyrické reflexe. Ve druhém oddílu převažuje pak již tón hořkosti a smutku, jenž se ozývá v básních s bilančním charakterem. Na druhé straně se však zde objevují i verše, které parodují jazyk významných českých básníků nebo texty, uvažující nad společenskými a politickými souvislostmi novodobých českých dějin.
Vytvořil: janajau
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 77 lety se narodil(a) Suvorov Viktor
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno