Obsah: Anna Karenina

Hlavní hrdinkou je mladá, krásná a inteligentní žena. Její muž má dobré postavení a ona nemá důvod si stěžovat. Je však nespokojená, seznamuje se s mladým důstojníkem Vronským. Následně odchází od muže za Vronským, její muž jí odmítá vydat syna. Annu postupně odsoudí celá společnost a Vronský ji přestává milovat. Anna vše řeší skokem pod vlak.
Důležité jsou ale také další dvě dějové linie, ve kterých autor stejně jako v té první rozebírá společnost a člověka samotného, jeho cíle, touhy a mravní hodnoty. Tématem další dějové linie je také nevěra, ta se ale ututlá a manželé (bratr Anny Štěpán Arkaďjevič a Darja Alexandrovna Oblonských) žijí dál spolu kvůli dětem. Tou poslední je příběh Konstantina Dimitriče Levina a jeho lásky ke Kitty, sestry Darjy Alexandrovny. Tato část snad jediná dopadne dobře - "žijí spolu šťastně až do smrti".
V této knize Tolstoj projevuje svůj nesouhlas s vývojem Ruska. Nelíbí se mu buržoazní společnost. Stejně jako Levinovi - jeho tedy můžeme považovat za postavu představující v románu autora.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: java, Eame, janajau
Dnes je 19.04.2024
Před 117 lety se narodil(a) Bezděková Zdeňka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno