Obsah: Gazdina roba

Příběh se odehrává zčásti na Slovácku, zčásti v okolí Vídně, je rozdělen do tří menších celků. Použit je dialekt.
První část: Vše začíná na jarmarku, kde se setká matka Mánka s matkou Maryši. Tyto dva chtějí dát dohromady, neb pochází oba z bohaté rodiny a mají stejnou víru. Oproti nim ale stojí lutheránka Eva, za kterou Mánek chodí. Matky se potkají s Evou a ta dostane vynadáno, že je jiné víry a že je v hanbě. Eva jde zrovna se šikovných kožišníkem Samkem, kterému se přislíbí, aby ukázala, že je to problém jen Mánka. Když za ní její chlapec večer přijde, dívka ho odmítne s tím, že se již zasnoubila. Po čase se sejdou s Mánkem na cizí svatbě (oba jsou již po sňatku s někým jiným), ona s ním jde tancovat a domluví si tajnou schůzku. - tím končí první část.
Druhá část:oba na sebe stále myslí, Mánek nabízí Evě, aby s ním šla do Vídně, kam měl sehnat 200 robotníků; prosí ji , aby šla za gazdinu, neb nikdo nemusí vědět, že není jeho pravá žena. Ten večer ji však sledoval Samko, který ji doma zbije za schůzku s Mánkem. Žena druhý den ráno odejde s Mánekm do vídně a zanechá rodinu doma. Ve Vídni jí dělníci říkají gazdina roba, neb se dozvěděli, že není jeho ženou, čímž se jí stížilo postavení. Mánek se zatím domlouvá s advokátem o přestoéupení k lutheránům, aby se mohl rozvést a vzít si Evu. Advokát ho ale od skutku zrazuje a Námek, ve kterém je víc "vášně než zatřvrzelostiů odstupuje od svého úmyslu.
Třetí část: použity jsou zde lidové písně. Ve Vídni navštíví gazdu s robotníky baron s baronkou, nechávají si zahrát písně. Baronce se líbí fěrtoch, který jí Eva dá, a dostane za něj 5 zlatých. Když se gazdy ptá, zda je Eva jeho žena, Mánek ji zapře. Večer jde Eva za Zuzkou, které svěří vněkolik věcí, které má odevzdat její rodině. Druhý den Evu nemůže nikdo najít, lidé soudí, že odjela dříve domů. Až po nějaké době ji najdou utopenou v Dunaji.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: pan.Kchiu
Dnes je 29.03.2024
Před 81 lety se narodil(a) Idle Eric
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno