Obsah: Tchaj-Pan

Druhá kniha Asijské ságy.

Volným pokračováním románu Šógun nás autor tentokrát zavádí do jiné části Asie - do Číny. Příběh se odehrává v polovině minulého století, v době, kdy Velká Británie získala od Číny ostrov jménem Hongkong, který je sice pustý a nehostinný, ale má strategickou pozici u čínských břehů a navíc dokonale chráněný přístav. A právě tady se rozhoduje o dalším osudu obchodních i politických vztahů Británie s Čínou, které se točí kolem opia, čaje a stříbra.
Velkou roli v nich hraje Dirk Struan, vlastník největší soukromé námořní flotily v Asii: bojuje se svými konkurenty o zisky z legendárního i pokoutního obchodu, tahá za nitky i v nejvyšších kruzích a zároveň se snaží posílit dosud vratké a nejisté postavení vznikající hongkongské kolonie v Asii i ve vzdálené, ale mocné Anglii. Struan je jedním z těch, kdo nepovažují Číňany za nevzdělané barbary, ale jsou schopni ocenit a respektovat jejich kulturu a životní styl. V lecčem dokonce dává přednost Číně před Anglií, ale ani on si nemůže dovolit představit společnosti svou čínskou milenku, chce-li si udržet výsadní postavení.
Dirk Struan má syna a touží po tom, aby se syn stal jeho nástupcem - tchaj-panem, nejvyšším vládcem firmy, a tím i nejbohatší a nejmocnější osobností v Hongkongu. Ale syna má i Struanův nejsilnější obchodní protivník a odvěký nepřítel Brock. Půjdou jejich děti ve šlépějích otců, nebo si najdou vlastní cestu?
Vytvořil: myska
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 23.04.2024
Před 43 lety se narodil(a) Macek Petr (1981)
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno