Obsah: Toulky s Charleym

Poslední román Johna Steinbecka. Stárnoucí spisovatel má pocit, že už nezná svoji zemi a už nechce psát jen podle paměti. Tak se vydává na cestu malým nákladním autem po Spojených státech amerických. Společnost mu dělá jen jeho pes Charley. Na cestě nepospíchá, vyhýbá se hlavním dálničním tahům, cestuje ze státu do státu po okresních silnicích, potkává lidi a poznává místa.
V Toulkách s Charleym, jedné ze svých nejoblíbenějších a čtenářsky nejvděčnějších knih, podává Steinbeck svým nezaměnitelným způsobem obraz Spojených států, jak je poznal během čtyřměsíční samotářské cesty napříč kontinentem v roce 1960, motivované frustrací ze ztráty přímého kontaktu s Amerikou a Američany i z hlásících se příznaků stáří. Autorovo nezvykle osobně pojaté vyprávění bylo čtenáři i kritikou vřele přijato a velkého úspěchu se dočkalo i v českém překladu, následujícím pouhé dva roky po vydání americkém.
Čtyři desítky let, jež uplynuly od vzniku Steinbeckovy zprávy o stavu Ameriky na přelomu padesátých a šedesátých let, jako by jen zvýraznily platnost autorových dobových postřehů včetně hořké kritiky sílícího konzumerismu, stále viditelnější devastace životního prostředí nebo přetrvávajících projevů rasové diskriminace. Nemenší zásluhu na neslábnoucí živosti a působivosti knihy má ovšem i Steinbeckův všudypřítomný smysl pro humor, vnímavost k měnící se tváři krajiny a přírodě či hluboce lidský ráz jeho úvah o minulých, současných i budoucích osudech země a jejích obyvatel.
Vytvořil: java
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 27.07.2024
Před 88 lety se narodil(a) Vosáhlo Petr Marek
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno