Obsah: Šuani / Temný příběh

Román o lásce a cti na pozadí bretaňského povstání r. 1799. Temný příběh - vyprávění o záhubě čtyř mladých důstojníků, zapletených do spiknutí proti Napoleonovi.
Balzac se v něm vrací k historii revolučních a porevolučních bojů na přelomu 18. a 19. stol, kdy proti sobě stojí vlastenecká úsilí republikánské jednotky a bratrovražedné boje royalistických pokusů o zvrat sotuacd. Povstání šuanů je ve shodě s historickou pravdou ukázáno jako prohrané - historický, ekonomicky, vojensky i morálně. Republikánské ideály jsou zde ještě oproštěny od měšťáctví, Balzac však naznačuje, že boj republikánských důstojníků, typu Hulota, Gérárda a Merla sice zvítězí, nikoli však jejich ideály, které zůstávají osamoceny v době rozvratu, neschopnosti a prodejnosti Direktoria. Vlastní příběh Šuanů je poplatný dobové představě romantismu, od dobrodružné zápletky s četnými náhodami a zvraty, přes romantické chápání lásky až po typicky romantické prostředí. Podstatou je však v románu historická souvislost, z níž vyplývá motivace postav a dějů.
Svazek zahrnuje dvě díla, která spolu souvisejí historickým obdobím, v němž se jejich příběhy odehrávají. Román Šuani (v Lidské komedii zařazen do Scén ze života vojenského) zachycuje odboj francouzských protirevolučních vzbouřenců v Bretani r. 1799 na pozadí milostného příběhu jejich vůdce. V románě Temný příběh (v Lidské komedii zařazen do Scén ze života politického), jakémsi autorově "policejním románě", líčí se na dobrodružném příběhu dvou šlechticů zákulisí Napoleonovy státní a policejní moci.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 27.07.2024
Den 43. výročí úmrtí Brunton Paul
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno