Obsah: Andělé pláčí

Třetí kniha série Sága rodu Ballantyenů.

První část třetího dílu africké ságy rodu Ballantyneů končí v roce 1896 v čase povstání příslušníků místního domorodého bojového kmene. Tímto rušným obdobím čtenáře provází kromě jiných hrdinů románového příběhu i Zouga Nallantyne, jeho sestra doktorka Robyn, spolehlivý hotentotský stopař Jan Cherrot, vojevůdce Gandang i generál Mungo St. John.
Na pozadí skutečných událostí prožívají v africké buši na území bývalé bájné říše vládce Monomatapy řadu dobrodružství. Šest let po zažehnání konfliktu umírá na prahu 20. století. Cecil John Rhodes, otec myšlenky silničního a železničního propojení Kapského Města s Káhirou. Právě s tím cílem původně založil Britskou jihoafrickou společnost, zabývající se těžbou nerostného bohatství v oblasti za řekou Limpopo.
Druhá část díla náhle posune čas o plných pětasedmdesát let do zajímavého roku 1977. Tehdy vrcholí válka v buši, při které se bílí i černí obyvatelé Jižní Rhodesie marně snaží zastavit postup komunistických agresorů - obzvláště po puči v Lisabonu, kdy získají nezávislost portugalské državy Mosambik a Angola. Tím se Rhodesie ocitá odkrytá mezi nepřáteli a nenachází zastání - Britové jako by "oslepli" a Kissinger se chce zalíbit. Rhodesané zůstali opuštěni celým svobodným západním světem. A právě tady se ve víru autentických událostí opět objeví potomci našich známých hrdinů, aby ochránili nejsnáze zasažitelné cíle: farmáře, misionářem turisty, školáky, mezi něž teroristé s oblibou a pohodlně rozsévali hrůzu a zlo.
Bohužel historie se nedá zastavit. V roce 1980 se název státu mění na Zimbabwe-Rhodesie, rok nato začnou mizet civilizační vymoženosti, upadá ekonomika. Republika Zimbabwe se vydává cestou socialistických gubernií, přejmenovává ulice a města, kácí sochy, zavrhuje a trestá všechno ideologicky nečisté. Zrodila se vytoužená rozvojová země...
Vytvořil: Tomcek
Upravil: java, janajau
Zdroj: www.daemon.cz
Dnes je 19.04.2024
Den 21. výročí úmrtí Erben Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno